Únava, zvracení, strach. Čechy uvěznilo zpoždění na letišti v Tunisku

Téměř 200 cestujících mělo v úterý večer odletět z Tuniska do Prahy. Závěr dovolené se pro ně ale stal noční můrou. "Aerolinka Smartwings nás nechala 14 hodin na letišti bez jakýchkoli informací. Neoznámili důvod, proč má letadlo zpoždění, nedostali jsme náhradu, kompenzaci jídla, nechali nás na letišti jen tak," svěřil se ve středu ráno TN.cz čtenář Jan. Podle jeho slov dostali první jídlo – bagetu – až po deseti hodinách.

Mezi cestujícími jsou i děti, některé dokonce v kočárku. Jedno z nich celou noc zvracelo. "Nikdo mi nebyl schopen pomoci. Nemohla jsem se dostat ke kufru, abych dceři dala čisté oblečení. Křičela jsem, ale nikdo mě neslyšel a nebral vážně. Piloti ani žádný delegát tady nebyli celých deset hodin," rozčilovala se zoufalá matka malé dívenky.

Když konečně delegátka cestovní kanceláře Čedok, která zájezd pořádala, přišla, snažila se situaci uklidnit. Matka se ale nedala. "Je to váš problém. Vaše chování je arogantní," řekla rozzlobená žena.

[chooze:article;value:559548]

Delegátka turistům sdělila, že dostanou kufry a mohou se ubytovat v hotelu. Lidé jí ale vyčetli, že se o ně dlouhé hodiny nestarala a nechal je bez jakýchkoli informací. "Je vám jedno, co s námi bude, deset hodin jsme nic nevěděli," křičeli na ni. Delegátka se jim snažila vysvětlit, že celou dobu telefonovala a snažila se pro ně zařídit aspoň základní potřeby.  

​"Všichni jsou unavení, lidé spí tady na zemi Je nám všem zima, pořád nám říkají úplně jiné časy odletů. Hrozné podmínky, jednu půllitrovku vody jsme dostali a žádný voucher na jídlo," postěžovala na sociální síti Veronika Matysová Hladíková.

"Plánovaný odlet charterové letu QS2851 z letiště Enfidha (Tunisko) do Prahy (QS2851) byl odložen z provozních důvodů. Při přistání na letišti Enfidha (Tunisku) došlo ke střetu letadla s ptákem, přičemž v těchto případech je potřeba letadlo vždy odborně prohlédnout techniky, což vyžaduje určitý čas. Bezpečnost je pro Smartwings absolutní prioritou," reagovala na situaci mluvčí aerolinky Vladimíra Dufková. 

Podle jejích informací je střet letadla s ptákem okolnost, kterou dopravce nemůže ovlivnit. "Všem cestujícím se omlouváme za komplikace. Dle evropské legislativy nárok na finanční kompenzaci nevzniká, neboť jde o takzvanou vyšší moc," sdělila dále.

[chooze:article;value:559486]

"Vzhledem k letové normě, po kterou může být letová posádka dle předpisů ve službě, byl čas odletu odložen a pro cestující bylo zajištěno ubytování v hotelu. Odlet je naplánován na 16:20 středoevropského letního času," dodala Dufková s tím, že pro cestující na letišti ve městě Enfidha zajistila společnost snídani v hodnotě 16 eur (asi 400 korun) na osobu a také ubytování v hotelu.

"Můžeme potvrdit, že let QS2851 z Tuniska do Prahy bude mít zpoždění, o kterém cestovní kancelář Čedok nebyla včas informována. Letadlo muselo projít kontrolou po srážce s ptákem, přičemž aerolinie s námi včas nekomunikovala a nezajistila ubytování, jak měla. Proto se cestovní kancelář Čedok rozhodla sama obstarat ubytování pro klienty spolu s transfery z a zpět na letiště," sdělil TN.cz Filip Platoš, zástupce tiskové mluvčí CK Čedok.

Podle jeho vyjádření náklady pak budou dále účtovány letecké společnosti. Dodal také, že s klienty v Tunisku je cestovka v kontaktu. "Na místě jsou i naši delegáti. Podle našich posledních informací je let naplánován na středu na 16:20 místního času. Ohledně případných kompenzací za zpoždění letu, které nejsou v gesci CK, se klienti mohou obracet na leteckou společnost," upozornil Platoš.

"Letadlo je připraveno k odletu," sdělila TN.cz mluvčí Smartwings Dufková v 18:20 českého času. Nad Itálií byl přetížený letový prostor a letadlo tak čekalo na přidělení letové trasy.

Krátce po sedmé hodině večer informovala mluvčí Smartwings redakci TN.cz, že letadlo už je ve vzduchu. V Praze přistálo pár minut po 21. hodině.

Letadlo mělo z Prahy ve středu letět dál do Paříže, odlet z Letiště Václava Havla byl naplánovaný na 12:25. Let byl ale zrušený.

Zoufalí cestující na pražské letišti: Na odlet letadla čekali celý den a noc (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.