Soumrak Západu se přibližuje. Vzestup Číny s Ruskem ho zničí, varuje expert

Západní země v čele se Spojenými státy čeká v blízké budoucnosti podle bulharského geopolitika Nikoly Stojeva rozsáhlý konflikt. V něm budou čelit podobnému spojenectví jako za studené války, kdy se proti jejich pozici světové velmoci postavil Sovětský svaz a Čína.

Právě Čína má být vůdcem ve spojenectví, do kterého bude patřit také Rusko, Írán a Severní Korea. "Jejich společný cíl je shození Spojených států z pozice velmoci. To znamená, že se USA nemohou pouze stáhnout za oceán a stát se neutrálními, protože jsou samy cílem," prohlásil Stojev.

Současnou situaci přirovnává Stojev k období těsně po druhé světové válce, kdy vypukly další konflikty, například na Korejském poloostrově. Při něm Čína zaútočila na Jižní Koreu po boku Severokorejců, zatímco Sovětský svaz měl plány na invazi Jugoslávie. Obě tyto události skončily neúspěchem díky akcím Spojených států.

[chooze:article;value:561720]

​Jenže USA a s nimi i celý Západ mají oslabovat. "Spojené státy už dávno nemají průmyslovou sílu na to, aby vyhrály přímý střet. Naproti tomu Čína se masivně připravuje na válku. Posledních deset let připravuje a vylepšuje své plány národní obrany," tvrdí Stojev.

Rozdíl vidí i v přístupu k válce mezi Západem a zeměmi jako je Čína nebo Rusko. "V Číně, Rusku a Íránu připravuje propaganda obyvatelstvo na válku, na velkou oběť a boj. Nic takového se v Evropě neděje. Pokud by zítra přišel západní politik s návrhy na přípravu na válku, na obranu nebo jen na pár preventivních kroků, s velkou pravděpodobností svou moc ztratí," myslí si Stojev.

Rostoucí aktivitu Číny lze vidět i na jejích čím dál troufalejších krocích týkajících se Tchajwanu. Čína se může ubírat směrem karantény, kterou udeří na ostrovní stát. Při ní by ostrov obklopila loděmi, které by Tchajwan izolovaly, uvedl portál CNN.

Čína by tak Tchajwan a s ním i Spojené státy dostala do nepříjemné situace. Aby ji mohli vyřešit, musely by na čínské lodě zaútočit a tak konflikt eskalovat. Tím by se mohla postavit do role napadená a Spojené státy vykreslit jako agresora.

[chooze:article;value:561152]

​Čína ale není jediná, kdo se připravuje na vleklý konflikt. Také Rusko si má připravovat půdu pro expanzi. "Rusko se chystá na otevřenou konfrontaci se silami NATO v Evropě. Nedávno odstranilo bóje, které označují hranici mezi Ruskem a Estonskem. Právě Estonsko bude nejspíš první na řadě," předpověděl Stojev.

Současně má Rusko už na evropské země útočit pomocí sabotáží. Stopy po květnovém požáru ve Varšavě, který zachvátil obchodní centrum, mají vést do Ruska. Jihoameričana, který měl pro Rusko pracovat a který je z podpálení obchodu podezřelý, zadržela česká policie. V Česku se měl připravovat na další žhářský útok.

Aby Západ uspěl, musí podle Stojeva udělat několik věcí. Tou první z nich je soustředění se na odrazení Číny. "Rusko je středně silná země, která nemá šanci se vyrovnat plné průmyslové síle jednotné Evropy, pokud ji využijí k vlastní obraně. Což teď ani zdaleka nedělají," prohlásil.

[chooze:article;value:561672]

​Evropa také musí podpořit svůj obranný průmyslu. "Z krátkodobého hlediska to bude ekonomicky bolestivé, ale nutné. Evropa musí pochopit, že se potřebuje uskrovnit a sjednotit. Ale v tuto chvíli se nezdá, že by k něčemu podobnému mohlo dojít vzhledem ke špatnému stavu liberální demokracie v Evropě," obává se Stojev.

Zato ve válce na Ukrajině vidí příležitost. "Spojené státy by neměly opustit Ukrajinu. Tím by celou východní Evropu přenechaly Rusku. Válka na Ukrajině navíc vytváří poptávku, která umožní americkému obrannému průmyslu znovu se postavit na nohy a zvládnout tak utáhnout válku s Čínou," zakončil Stojev.

Následky ruské agrese. Poměr ztrát bývá 5:1 ve prospěch Ukrajiny, říká odborník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.