MAPA: Meteorologové varují před silnými bouřkami. Padat budou i kroupy

ČHMÚ ve středu vydal výstrahu před silnými bouřkami. Upozorňuje, že je mohou doprovodit přívalové srážky kolem 30 milimetrů a kroupy do dvou centimetrů. "V opakovaných bouřkách mohou být úhrny až 50 milimetrů," dodávají.

Výstraha je platná od středeční 18. hodiny do čtvrteční druhé hodiny ranní. Konkrétně je v platnosti pro části Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a celý Zlínský.

[chooze:article;value:561520]

Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa. Hrozí i rozvodnění malých toků. Nebezpečí mohou představovat i blesky a vítr.

"Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi," radí meteorologové. Na pozoru by se měli mít i řidiči. ČHMÚ je vyzývá, aby při řízení během bouřky snížili rychlost jízdy a jeli velmi opatrně.

Silné bouřky se mohou objevit i v pátek a v neděli. Nejvyšší teploty do 600 m. n. m. budou na většině území přesahovat 31 °C. "V následujících dnech budeme situaci upřesňovat," uzavírají meteorologové.

Silné bouřky zasáhly i Itálii. Lidé natočili tornádo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.