Zakladatel WikiLeaks Assange je na svobodě. Uzavřel dohodu s Američany

Kontroverzní australský hacker, aktivista a spoluzakladatel webu WikiLeaks Julian Assange je po dvanácti letech, které trávil v úkrytu nebo ve vazbě, opět svobodný. Podle BBC se Assange dohodl s americkými úřady na tom, že výměnou za přiznání viny ohledně zveřejňování utajovaných informací bude zařízeno jeho propuštění.

Podle portálu Guardian Assange po propuštění z britského vězení zamířil na letiště, odkud odletěl do Thajska. Dále by měl zamířit na souostroví Severní Mariany, které je přidružené ke Spojeným Státům. Tam by mělo proběhnout jeho oficiální přiznání. Poté se očekává, že se vrátí do rodné Austrálie.

[chooze:article;value:550491]

"Julian je volný! Slova nemohou vyjádřit naši nesmírnou vděčnost vám – ano vám, kteří jste se roky a roky mobilizovali, aby se toto stalo skutečností. Děkuji," napsala v úterý brzy ráno na síti X jeho manželka Stella Assangeová a k poděkování doplnila záběry Assange jak nastupuje do letadla. 

Assange se do veřejného povědomí dostal v roce 2010 po zveřejnění utajovaných informací americké armády o válce v Iráku a Afghánistánu, které získal od vojenské analytičky Chelsea Manningové. Ty mimo jiné odhalovaly útoky amerických vojáků na civilisty.

Od roku 2010 byl Assange také stíhán na základě švédského zatykače kvůli údajnému sexuálnímu násilí. Před stíháním se od roku 2012 ukrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde pobýval až do roku 2019, kdy byl Ekvádorem vydán Britům.

V roce 2019 Švédsko ukončilo Assangeovo trestní stíhání, ve vazbě ale Australan zůstal, a to kvůli řízení o vydání do Spojených států, kterému se Assangeovi blízcí snažili zabránit. Nyní se měl ale Assange ke spiknutí za účelem získání a zveřejnění informací o národní obraně přiznat, za což mu mělo podle dohody o vině a trestu mělo hrozit pětileté vezení. Tento trest si ale odpykal už v britské vazbě a po letech tak může být opět svobodný.

Británie vydá aktivistu Juliana Assange do USA. Hrozí mu vysoký trest (6/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.