Vlny veder 2024 zabily už desítky lidí. To horší teprve přijde, varují experti

Více než tisíc teplotních rekordů napočítali podle webu The Washington Post meteorologové po celém světě jen za minulý týden. A ačkoliv je letošní léto teprve na začátku, vysoké teploty si už stihly vyžádat nemalý počet životů.

Například při muslimské pouti do Mekky zemřelo nejméně 577 lidí. Jejich úmrtí měla povětšinou zapříčinit extrémní vedra. V islámském nejposvátnějším městě přesahovaly teploty 50 stupňů Celsia.

Kvůli extrémně teplému počasí vyhaslo několik životů i v Mexiku. Na konci května, kdy se tam teploty obvykle pohybují mezi 20 a 30 stupni, naměřili meteorologové až 50 stupňů. Na dehydrataci a úpal zemřelo téměř 50 lidí.

Oběti hlásí i Indie. Podle agentury AP tam jen za poslední tři měsíce zemřelo kvůli horku více než 100 lidí. Tamní nemocnice řeší desítky tisíc případů úpalu. Meteorologové v Novém Dillí dokonce naměřili nejteplejší noc za posledních více než 50 let.

[chooze:article;value:557788]

​Podle odborníků je to ale teprve začátek. Vlny veder jsou dle nich "otiskem prstu" klimatických změn. "Mělo by být zjevné, že nebezpečná změna klimatu je už tady," řekl klimatolog Michael Wehner.

Pro člověka jsou ale enormní vedra velkou hrozbou. Wehner tvrdí, že pokud vysoké teploty dorazí dříve než obvykle, nemá lidské tělo dostatek času na aklimatizaci. Například v letech 2000 až 2019 zabila extrémní horka podle Světové meteorologické organizace téměř půl milionu lidí ročně.

Odborník dodává, že to nejhorší nás teprve čeká. Čím více se bude klimatická krize prohlubovat, tím dříve budou vlny veder každoročně přicházet. Státy by proto měly na změny počasí urychleně reagovat a modernizovat svou infrastrukturu. "Čím déle nám bude trvat, než to doženeme, tím více životů je v sázce," uzavírá odborník.

Vlna veder sevřela Chorvatsko i Itálii. Výhled na další týdny meteorology děsí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.