Čínská mise hlásí úspěch. Sondě se podařilo přivést z Měsíce vzorky

Sonda Čchang-e 6 se pomalu snesla k zemi nad stepí v provincii Vnitřní Mongolsko a miliony obyvatel Číny začali slavit. Propaganda nikdy nespí a na místě proto okamžitě s velkou slávou zavlála čínská vlajka.

"Odstranili jsme padák, odpojili napájení a provedli kontrolu návratového zařízení, které je v dobrém stavu. Sonda dostává na místě ochranný nátěr. Pak ji naložíme na nákladní auto, upevníme a její převoz může začít," uvedl pracovník čínské vesmírné agentury Chuang Ťün.

Komunistická země má být na co hrdá. V rámci svého prvního vesmírného vědeckého programu zaměřeného na výzkum za oběžnou dráhou Země slaví obrovský úspěch. Jako první dokázala na odvrácené straně vesmíru přistát. Sonda tam odebrala asi dva kilogramy hornin a teď se s nimi vrátila na Zemi.

[chooze:article;value:561204]

​"Zde prohlašuji, že čínský projekt výzkumu Měsíce Čchang-e-6 je naprostým úspěchem," prohlásil ředitel vesmírné agentury Čang Kche-ťien.

Odvrácená strana vesmíru vědce fascinuje už od roku 1959, kdy ji poprvé vyfotografovala sovětská sonda Luna 3. Je na rozdíl od té viditelné plná kráterů a vědci si slibují, že by mohla vydat další důležité indicie k pochopení vzniku vesmíru.

"Povrch pod sondou jsme skenovali a na základě skenů jsme vytvořili mapy podzemních struktur. První zjištění ukázala pozoruhodnou přítomnost rozptýlených hornin tři metry pod povrchem," popsala vědkyně Su Jen.

Čína je novým vyzyvatelem Spojených států v dobývání vesmíru. Na Měsíc, stejně jako Spojené státy, vyšle v nejbližších letech lidskou posádku. A stejně jako Spojené státy plánuje Peking na jižním pólu Měsíce, kde se nejspíš nachází voda v podobě ledu, vybudovat svoji základnu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.