Z Prahy přímo do Pekingu a zpět. Nová linka má přilákat turisty z Číny

Žlutočervený Airbus A330 přiletěl po čtyřleté pauze z čínského Pekingu na pražské letiště už v pondělí ráno přesně jednu minutu po půl sedmé. Jak už bývá při inauguračních letech zvykem, na dráze na něj čekala vodní slavobrána. V Česku se ale moc neohřál, krátce po 14. hodině vzlétl zpět směr Peking.

Česko letos během prvního čtvrtletí navštívilo celkem 21,5 tisíc turistů z Číny. Za celý loňský rok to bylo asi 90 tisíc. Stále je to ale pouhý zlomek toho, kolik Číňanů k nám zavítalo před covidovou krizí. Jen za rok 2019 jich bylo přes 600 tisíc.

"Na českou turistiku tato linka nebude mít tak velký vliv jako na turistiku z Číny do Čech. Číňané milují Prahu. Mladí sem jezdí za zábavou a starší Číňané zase milují třeba architekturu," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:560388]

​"Každá další kapacita, která se na letišti v Praze objeví, podpoří cestování do regionů. Ať už je to Austrálie nebo Oceánie, s růstem sedaček by měla být zajímavější i cena letenek," popsal ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Podle České centrály cestovního ruchu u nás loni Číňané strávili v průměru tři dny a denně utratili 2 126 korun na osobu. Celkem tak do české ekonomiky přispěli více než půl miliardy korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.