Váš spánek může odhalit vážnou nemoc srdce. Při jednom signálu zpozorněte

Za největší studií svého druhu, kterou publikoval odborný časopis Nature Digital Medicine, stojí tým vědců z australské Flinders University, píše web Mirror.

"Poprvé můžeme objektivně říci, že existuje významná souvislost mezi pravidelným nočním chrápáním a vysokým krevním tlakem," uvedl hlavní autor studie Bastien Lechat z australské College of Medicine and Public Health.

"Zjistili jsme, že 15 % všech účastníků studie, hlavně tedy muži s nadváhou, chrápe v průměru více než 20 % noci a že toto pravidelné noční chrápání je spojeno se zvýšeným krevním tlakem," dodal Lechat.

[chooze:article;value:561144]

Chrápání podle něj představuje častý problém a jeho negativní zdravotní důsledky jsou často podceňovány, píše web Plymouth Live. Hypertenze totiž spolu s ischemickou chorobou srdeční patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním.

"U těch, kteří chrápou pravidelně, bylo riziko nekontrolované hypertenze téměř dvojnásobné," zdůraznil profesor Danny Eckert, další z autorů studie.

Vážné kardiovaskulární onemocnění navíc může zvýšit i nekvalitní přerušovaný spánek, který s chrápáním často souvisí. To může vést k selhání srdce, mrtvici nebo také problémům s ledvinami.

Některým nemocnicím chybí krev. Dárci jsou v Česku málo cenění, říká zdravotnice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.