Oblíbený prodejce léčiv je v problémech. Češi tam nakupují ve velkém

Prodejce Pilulka.cz naučil Čechy nakupovat volně prodejná léčiva na internetu, ale teď se podle všeho potýká s vážnými problémy, výroční zprávy zmiňují ztráty, ve kterých podle všeho skončilo i loňské hospodaření firmy. A z kopce jdou také akcie společnosti, jejíž oficiální název je Pilulka Lékárny. Podíly se obchodují na burze PX Start.

Na otázky TN.cz zaslané e-mailem 18. června včetně té, jestli ekonomické záležitosti firmy mohou pocítit její zákazníci, e-shop neodpověděl a nabídl poskytnutí informací v červencovém termínu.  

[chooze:article;value:558253]

​Podle Jana Vetyšky, výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci (APEK), situace není tak dramatická, jak by se to mohlo na první pohled zdát, a společnost pravděpodobně hledá investora.

"Pilulka přechází z růstového do ziskového modelu hospodaření a prochází nějakou složitější transformací. V momentě, kdy jste v růstové strategii, ani není problém, že nemáte zisk. Nyní však záleží, jakým způsobem se změny ve firmě podaří uskutečnit," vysvětluje pro TN.cz Vetyška.

[chooze:article;value:558541]

​Do budoucna by mohla ale Pilulku ohrozit větší konkurence na trhu. Do stejného segmentu totiž pravděpodobně míří také Alza.cz. "To jsou však zatím spekulace na základě nějakých nepřímých informací, nikdo z Alzy něco takového nepotvrdil," uvádí šéf APEK.

Podle něj by však mohlo do budoucna všem e-shopům s léčivy pomoci uvolnění pravidel, což by umožnilo nakupovat přes internet i léčiva na předpis.

"Zatím jen doufáme, že si vláda uvědomí, že v lécích na předpis z e-shopů je budoucnost. Pokud je někdo doma nemocný, je naprostý nesmysl, aby musel chodit do lékárny s receptem," dodává Vetyška.

Automaty s léky nebudou, rozhodli poslanci. Podpořili však vyšší pokuty (1/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.