Lidé utíkali z pláže. Moře plné slizu zkazilo Čechům dovolenou v Rimini

Kristýna si se sedmiletou dcerou přivezla nepříjemnou zkušenost z dovolené v italském Rimini. "Moře bylo v pátek i v sobotu naprosto nechutné, při vstupu do vody jsme musely přeskakovat sliz a dcera se tam bála," popsala pro TN.cz. Do vody si proto brala raději boty. Redakce totožnost české turistky zná, ale v článku si přála vystupovat anonymně.

​Situace se podle ní zhoršila během přílivu, který sliz přinášel. Pláž se pak začala pokaždé vylidňovat. I když Kristýna cestovala do Itálie individuálně, v případě zájezdu od cestovní kanceláře by zrovna sliz důvodem k reklamaci nebyl.

[chooze:article;value:561147]

"Moře je živý organismus a nárok na reklamaci v takovém případě samozřejmě není. Cestovní kanceláře nemohou ručit za to, co je v moři. Mohou tam být přírodní věci," říká pro TN.cz mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež.

"Mořský sliz se většinou skládá z chaluh či řas, není to vnější znečištění," dodává mluvčí. Biologové tvrdí, že sliz není nebezpečný. Lidé by se jej tak neměli obávat. "Tyto řasy neprodukují toxiny, tudíž je hmota zcela neškodná pro lidské zdraví a jiné mořské organismy," vysvětlili. Příjemné koupání to ale podle Kristýny nebylo. 

Pozor při cestě k moři. Chorvati zpřísňují pravidla pro řidiče (29/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.