Klíšťata jsou dnes mimořádně aktivní. Vyhýbejte se těmto místům

[chooze:gallery;value:36369]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou v pondělí klíšťata mimořádně aktivní. Na většině území České republiky je index, který jejich aktivitu vyjadřuje, na nejvyšším pátém stupni.

Meteorologové proto varují před pohybem v rizikovém prostředí. "Klíšťata se hojně vyskytují v listnatých a smíšených lesích, ve vyšší trávě nebo houštinách," uvedl ČHMÚ na X. Bezpečnější proto bude vyrazit do jehličnatých lesů nebo na posekanou trávu.

[chooze:article;value:554534]

"Ve dnech s takto vysokou aktivitou klíšťat se doporučuje využívat především zpevněné cesty a dobrým pomocníkem je samozřejmě repelent. Vzhledem k nemocem, které může klíště přenášet, se po návratu z venku určitě nezapomeňte prohlédnout," dodali a doporučili i světlé oblečení, na kterém je klíště lépe vidět.

Klíště nemá rádo extrémy, takže jeho aktivitu snižují nízké i velmi vysoké teploty, extrémní sucho, nebo naopak velké vlhko. Jeho aktivita se proto dá předpovídat na základě aktuálního počasí.

[chooze:article;value:559694]

Index aktivity klíšťat ukazuje na podíl klíšťat na daném místě, která jsou připravena k napadení hostitele. Při vyšší aktivitě klíšťat je větší riziko, že vás klíšťata nakazí některou nemocí, které přenáší. V následujících dnech by se měl snižovat.

Klíšťata útočí. Za jeden červnový týden přibylo nejvíc případů boreliózy za dva roky (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.