Intenzivní válka s Hamásem se blíží ke konci. Hrozí ale nový a větší konflikt

"Intenzivní fáze války s Hamásem (v Gaze) se chýlí ke konci," řekl v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Pozornost židovského státu by se ale teď mohla přesunout směrem na sever k hranicím s Libanonem, kde hrozí střet s teroristickou organizací Hizballáh, píše CNN.

Izraelská armáda je podle něj blízko k ukončení pozemní ofenzivy v Rafáhu na jihu pásma Gazy, uvedla agentura AP. I tak ale údajně ofenziva proti Hamásu nekončí. "Budeme mít možnost přesunout část našich sil na sever a to také uděláme," uvedl premiér.

Libanonský Íránem podporovaný Hizballáh začal útočit na Izrael téměř okamžitě po přeshraničním útoku Hamásu ze sedmého října, který vyvolal válku v Gaze. Od té doby Izrael a Hizballáh vzájemně opětují palbu téměř každý den, ale v posledních týdnech se boje vystupňovaly a vyvolaly obavy z plnohodnotné války.

[chooze:article;value:560680]

Hizballáh je mnohem silnější než Hamás a otevření nové fronty by zvýšilo riziko větší války v celém regionu, do které by se zapojili bojovníci podporovaní Íránem a možná i samotný Írán. Mohla by způsobit velké škody a hromadné oběti na obou stranách hranice.

Vyslanec Bílého domu Amos Hochstein se minulý týden v regionu setkal s představiteli Izraele a Libanonu ve snaze snížit napětí. Boje však pokračují.

Netanjahu v neděli ujišťoval, že přemístění izraelských jednotek by mělo mít především obranné účely. Řekl také, že doufá v diplomatické řešení krize. "Můžeme bojovat na několika frontách a jsme na to připraveni," popsal ale, co může následovat, pokud se to nepodaří.

[chooze:article;value:554688]

Hizballáh přislíbil, že bude v útocích pokračovat, dokud Izraelci neuzavřou příměří v Gaze. Libanonští teroristi navíc ukazují nové zbraně včetně útočných dronů, vůči kterým je jen velmi těžké se bránit. Izraelci ovšem vzkazují, že také ukázali jen malou část svých schopností.

Izrael se kvůli svému přístupu k bojům v Gaze potýká s kritikou odpůrců, spojenců i mezinárodních institucí. Spojené státy třeba v květnu oznámily dodávky některých zbraní. Žalobce Mezinárodního soudního tribunálu pak v také požádal o vydání zatykače na Netanjahua vedle představitelů Hamásu.

[chooze:article;value:561527]

Kritiky se Netanjahuovi dostává i na domácí scéně. Jeho válečný kabinet nedávno kvůli údajnému nedostatku strategie v konfliktu opustil opoziční lídr Benny Gantz, na což navázalo oznámení jeho rozpuštění, jak uvedla BBC. V zemi také opakovaně propukají občanské protesty.

Konflikt v Gaze si měl od svého začátku po říjnovém útoku Hamásu na Izrael vyžádat 37 000 obětí. V hustě zalidněné oblasti taky způsobil rozsáhlou humanitární krizi.

Izraelská vláda se rozpadá. Kabinet opustili už dva členové (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.