Hašení velkého požáru na Hvaru zkomplikoval neukázněný pilot dronu

Mohutný požár na kopci přímo nad stejnojmenným hlavním městem ostrova se znovu rozhořel po 17. hodině, kdy silný vítr rozdmýchal předchozí už uhašený menší požár, informoval web Večernij list.

Z města byly vidět plameny, které poryv větru odhodil jako ohnivou kouli z předchozího požářiště. Za pět minut urazil oheň až 200 metrů a vyděsil obyvatele i turisty.

Kromě téměř všech hasičů z ostrova dorazily na pomoc tři hasící letadla Canadair, díky kterým se dařilo plameny krotit natolik, že se nedostaly k obydlím.

[chooze:article;value:561512]

​V jednu chvíli však musely letouny zásah přerušit. Blížil se k nim dron, který jejich akci natáčel. "Když je dron ve vzduchu, Kanaďané odlétají. Nemůžeme riskovat letadlo za 25 milionu dolarů kvůli hračce za pár tisícovek nemluvě o ohrožení životů," řekl webu Dalmacija danas koordinátor velkých hasičských akcí Cvjetko Mazalin.

Hasiči zalarmovali policisty, kteří neukázněného pilota rychle vypátrali a zadrželi. Nebýt bleskové reakce, letadla by se úplně stáhla a požár by se nekontrolovatelně rozšířil.

Podle Mazalina byl v noci na pondělí oheň pod kontrolou, okraje požářiště hlídalo na šest desítek hasičů, natažené vedení vody měřilo několik kilometrů. Ráno by měli přijet na pomoc hasičské jednotky ze Splitu a v případě potřeby budou znovu povolána hasící letadla.

Hvar je oblíbeným cílem českých turistů a natáčel se tam i seriál TV Nova Policie Hvar.

Plameny zachvátily Kypr. Požár si vyžádal evakuaci pěti vesnic, domy lehly popelem (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.