Ceny obědů se v Ústeckém kraji vymkly kontrole. Jsou dražší než v Praze

Za obědy se v květnu v Praze platilo průměrně 198,2 koruny. Tím skončila na pátém místě. Nejdráž bylo ve Středočeském kraji, a to 207,53 koruny. Prahu předběhl i Ústecký kraj, kde oběd vyšel průměrně na 198,98 koruny. Vychází to ze zjištění společnosti Pluxee, dříve fungující pod značkou Sodexo, která mimo jiné poskytuje zaměstnanecké stravovací karty.

I tak jsou obědy pořád levnější, než tomu bylo loni na konci roku. "Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže. Nepochybně tomu pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 %. Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu," řekl Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.

​"To, že jsou ceny obědů ve Středočeském kraji dlouhodobě nejvyšší, je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla," dodal Michelfeit.

Podobně to vidí i hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. "Mimo Prahu se mohou stěhovat příslušníci vyšší střední třídy, mohou to být dobře příjmově orientovaní lidé, kteří když jdou na oběd, tak jsou ochotní si za to připlatit," uvedl.

[chooze:article;value:560839]

​Praha podle něj ve srovnání vychází levněji hned z několika příčin. "Hustota hospod v Praze je vysoká, je tady velká koncentrace obyvatel. Lidé, kteří chtějí jít na oběd, mohou zvažovat více nabídek, nejsou odkázáni jen na jednu restauraci. Je tady větší konkurenční boj," objasnil.

Výsledek Ústeckého kraje může být podle Křečka způsobený i specifickou metodikou. "Stravenky jsou velmi oblíbený benefit, hlavně pro ty, kteří pracují v průmyslu. Díky tomu, že ty stravenky mají, pak na obědy chodí pravidelněji. V místech, kde lidé více pracují na sebe nebo v menších společnostech, kde stravenky nejsou zavedeny, tak motivace chodit denně na oběd je menší. V nejluxusnějších restauracích třeba v Praze, kde jsou ceny obědů velmi vysoké, tam obyčejně nechodí lidé, kteří by platili stravenkami," objasnil.

Podívejte se na lednovou reportáž TV Nova o vývoji cen obědů v Česku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.