Argentinský prezident Milei v Praze. Setkal se s Fialou, přijme ho i Pavel

Českou republiku argentinský prezident Javier Milei navštívil zhruba půl roku po svém nástupu do funkce. Hlavním cílem latinskoamerického prezidenta je setkání s českou hlavou státu Petrem Pavlem.

S tím bude jednat večer na Pražském hradě především o vzájemných česko-argentinských vztazích, globální bezpečnosti, povolební situaci v Argentině nebo obchodu.

[chooze:article;value:560713]

​Jihoamerická země je pro Česko čtvrtým nejvýznamnějším exportním trhem v Latinské Americe. České firmy tam spolupracují především v oblasti energetiky, zdravotnictví, těžby, obranného průmyslu, zemědělství nebo potravinářství. Obě země pojí také stejné názory na současné válečné konflikty a podpora Ukrajiny i Izraele.

V pondělí odpoledne se s argentinským prezidentem sešel premiér Petr Fiala (ODS). Mluvili o mezinárodní situaci i vztazích mezi zeměmi. "Máme zájem o posílení obchodní spolupráce s Argentinou," sdělil Fiala. Tomu by měla pomoc dohoda o zamezení dvojího zdanění, na které podle premiéra začnou pracovat čeští experti.

Český premiér dále zmínil například spolupráci v obranném průmyslu nebo v oblasti vědy.

Se svým protějškem se argentinský prezident setká v pondělí. Společné jednání zhodnotí oba prezidenti na tiskové konferenci po 21. hodině.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.