Vědci v Liberci vyvinuli první nanopistoli. Pomoci může i v lékařství

Z nanopistole stříká tekutý polymer, za letu zasychá, lepí se k povrchu a vytváří dokonalou nanovlákennou vrstvu. Připomíná zbraň z Hvězdných válek, ale právě za tento vynález získali vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) zlatou medaili na mezinárodním veletrhu inovací a nových technologií.

"To je vlastně vylepšený způsob výroby cukrové vaty, jenomže s tím, že tam přifukujeme vzduch, aby ta vlákna létala v ose otáčení a dostali jsme je tam, kam potřebujeme. Odstředivá síla vytvoří soustavu mikro a nanovláken, vytvářejí se vlákenné svazky," říká Pavel Pokorný z Fakulty textilní TUL.

[chooze:article;value:410777]

​"Mobilní zařízení umí vyrábět nanovlákna a mikrovlákna pomocí odstředivých sil," vysvětluje Martin Bílek, vedoucí katedry textilních jednoúčelových strojů na TUL.

Do polymerů se dají přimíchat i užitečné chemikálie. Třeba dezinfekce, insekticidy, hnojiva, zkrátka cokoli. "Dá se to využít třeba v zemědělství, zahrádkářství, sadařství, ovocnářství, můžete s tím třeba ošetřovat brambory, chránit lze třeba povrch nebo krabici s rajčaty proti plísním," dodává Pokorný.

Teď vědci pracují na zmenšení technologie, aby se dala využít i v lékařství. Třeba při operacích, kde by nanopistolí mohli operatéři zastavit krvácení, bránit infekci či pooperačnímu srůstu orgánů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.