V Česku se přemnožily toulavé kočky. Na Českolipsku je odchytává policie

Explozi kočičí populace v České Lípě nastartovali neúmyslně dobrosrdeční senioři z tamního domova důchodců. Zvířat na ulici jim bylo líto a nechtěli je nechat hladovět.

"Bylo tady 17 koček, pak jsme je začali krmit skrz balkon. Všude byly cedule se zákazem krmení. Ale já je krmím dodnes, jak přijdu pod balkon," uvedla klientka domova důchodců Irena Slováková.

Jediná kočka dokáže vyvést ročně i 15 mláďat ve třech vrzích. Situace na Českolipsku začala být brzy neúnosná. Toulavé kočky tam tak odchytávají strážníci městské policie.

[chooze:article;value:561329]

Ti je poté vezmou k veterináři, který kočky vykastruje. Zvíře po operačním zákroku prochází desetidenní karanténou, dostává čip a trojúhelníkový řez do ucha tak, aby bylo na první pohled zřejmé, že je vykastrované.

Podle ředitele městské policie Vladimíra Jeníka byl zásah na Českolipsku nutný. Za pouhý rok tu odchytili několik desítek toulavých koček. "Město se začlenilo do projektu dotovaném Libereckým krajem na kastraci těchto zvířat. Extrémně se tu ty kočky přemnožily," řekl.

Všechny toulavé kočky dostávají maximální péči, aby se z útulků dostaly do rodin. Ty obtížně umístitelné se pak nechávají dožít tam, kde jsou zvyklé a kde se o ně lidé starají.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.