Pro penzijní spoření budou platit nové podmínky. Lidem zbývá už jen pár dní

Od 1. července začínají platit nová pravidla pro doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění, která vloni schválila vláda. Změny se dotknou hlavně přiznávání a výše státního příspěvku. Kdo na něj chce dosáhnout, bude muset investovat víc.

Doposud stačilo odkládat 300 korun měsíčně a člověk dosáhl na příspěvek 90 korun. Teď se ale výše minimální úložky zvyšuje na 500 korun. Kdo tedy chce příspěvek i nadále dostávat, musí každý měsíc na spoření posílat alespoň zmíněnou pětistovku.

Zásadně se ale zvýšil i maximální příspěvek. Dříve to bylo 230 korun při uložení tisícovky. Teď lidem stát přispěje až 340 korun, pokud si odloží alespoň 1 700.

Odpadá ale dosavadní taktizování. Příspěvek byl totiž u nejnižší úložky 30 %, u nejvyšší jen 23 %. "V rozmezí 500–1700 Kč bude nově státní příspěvek vždy činit 20 % z vkladu účastníka," uvedlo ministerstvo financí (MF).

"Účastník, který bude chtít upravit výši svého příspěvku v návaznosti na změny státních příspěvků, by tak měl učinit počínaje červencovou úložkou. Změnu je nutné komunikovat s penzijní společností, nestačí pouze začít posílat více peněz," dodalo MF. Není ale potřeba si sjednávat novou smlouvu.

Penzisti o příspěvek přijdou

Radost ale změny nepřinesou lidem, kteří už pobírají důchod. Doteď totiž státní příspěvek dostávali i oni, od července se to ale mění.

"Smyslem třetího pilíře je dlouhodobé odkládání spotřeby a tvorba úspor na důchodový věk, ke které motivuje státní podpora. Ta svůj smysl a efektivitu ztrácí, když účastník v důchodovém věku využívá třetí pilíř de facto jako pouhý krátkodobý spořicí produkt se státní podporou," vysvětlilo krok MF.

[chooze:article;value:558019]

"Pokud je člověk v důchodovém věku, měl by peníze spíše začít čerpat a vybírat. Pokračovat se spořením v důchodovém běhu nedává z podstaty smysl. I to je důvod, proč není státní příspěvek pro lidi v důchodovém věku podporován," řekl pro TN.cz investiční poradce Jan Sušánka.

Současní penzisti, kteří ještě neodkládají do penzijního spoření pět let, což je podmínkou pro získání dosavadního příspěvku, ale mohou snížit měsíční úložku na minimální výši 100 korun a splnit potřebnou dobu. Peníze od státu už ale zkrátka dostávat nebudou.

U smluv od roku 2024 taky platí, že pro získání příspěvku musíte spořit alespoň pět let. Nově to bude deset. Zůstává pravidlo, že čerpat peníze nesmíte dřív než v šedesáti, jinak o příspěvek taky přijdete.

Mění se i hranice pro daňové zvýhodnění

Ti, kdo odkládají do spoření peníze nad hranici pro získání státního příspěvku, si mohou i nadále odečíst investované peníze od daňového základu. Nově to ale bude právě až částka nad 1 700 korun, oproti současné tisícovce.

Bude ale možné využít společný limit pro takový odpočet. Doteď platil limit 24 tisíc pro penzijní spoření a vedle toho stejný pro některé typy životního pojištění. Teď se limit spojuje, a ušetřit tak na dani při 15% sazbě můžete díky penzijku až 7 200 korun ročně.

Zároveň limit nově platí i pro tzv. dlouhodobý investiční produkt (DIP) a pojištění dlouhodobé péče (PDP). Rozšiřují se tak možnosti investic. U DIP platí podmínka investování alespoň deset let a peníze nesmíte vybrat dřív než v šedesáti, jinak byste museli odečtené daně vrátit. PDP vám zase zajistí rentu, pokud ztratíte soběstačnost.

Místo penzijka DIP

Právě DIP zásadně rozšiřuje možnosti, spadají do něj totiž investice do podílových fondů, akcií, dluhopisů nebo některých vkladových produktů. A to finanční poradci vnímají jako pozitivní změnu.

"Správné řešení bude možná spočívat právě v kombinaci nejrůznějších nástrojů, které nám pomohou zajistit dostatečnou flexibilitu, umožní čerpat státem nabízené benefity, přinesou dostatečnou diverzifikaci investičních rizik a nabídnou zajímavý potenciál výnosu," popsal pro TN.cz finanční poradce Partners Lukáš Urbánek.

Mění se pravidla penzijního spoření. O příspěvky může přijít až milion lidí (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.