Lidé si vyřizují cestovní doklady na poslední chvíli. Nevyhnou se ale příplatku

Plné chodby úřadů a dlouhé čekání. Lidé před dovolenou potřebují nové občanské průkazy nebo cestovní pasy. Třeba paní Zábojová na poslední chvíli zjistila, že dcera Laura už nemá platný pas. "Jdeme vyřizovat pro dceru pas, abychom mohli v létě na dovolenou," říká.

​A na zahraniční rodinnou dovolenou se chystají i Čermákovi. Jenže s propadlými pasy to nepůjde. "U nás na úřadě je paradoxně větší zájem o občanské průkazy, protože se s nimi dá cestovat do zemí v schengenské zóně," uvádí mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

[chooze:article;value:547185]

Vyřízení občanského průkazu je do měsíce zdarma. Do pěti dnů zaplatíte pětistovku a do 24 hodin tisícovku. Tento expresní se nedá vyzvednout na jednotlivých městských úřadech, ale jen v Praze na ministerstvu vnitra.

Vyřízení nového cestovního pasu je dražší. Ten standardní pro dospělého je za 600 korun a jeho výroba trvá až 30 dnů. Pětidenní lhůta je dražší – stojí tři tisíce korun. Pas do 24 hodin opět dodává jen ministerstvo vnitra a zaplatíte za něj šest tisíc korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.