České řeky jsou v obležení vodáků. Zaměstnává to i záchranáře

Vltava plná lodí, kempy plné stanů a hlavně nadšení vodáci. O tomto víkendu jich na jih Čech přijely stovky. Jen někteří kvůli obavám ze špatného počasí raději na vodu nevyrazili. Většina se ale nenechala odradit. A vyplatilo se.

"Voda je skvělá. Je osvěžující, celkem čistá, hezky to teče. Teď jedeme tu spodní část, která by měla být ještě trošku lepší na vlnkách, peřejích. Tak snad to bude dobré," hýří nadšením lidé. 

[chooze:article;value:550889]

​Na vodu vyrazila také parta ze Staré Říše. "Jeli jsme dohromady zatím devět jezů a jeden jsme jeli dvakrát a bylo to dobré. Já už tu jsem počtvrté. Taťka, ten už jezdí 30 let, a tak se učím," říká vodák Filip Tichý.

To na Moravu vyrazili jen ti největší nadšenci. Kvůli silným bouřím se totiž řeka rozvodnila a svou sílu ukázala třeba desetičlenné skupině vodáků. Pět dospělých a pět dětí se ze silného proudu nemohlo dostat ven a do příjezdu hasičů se drželi větví stromů rostoucích nad korytem.

Kromě podchlazení se jim jako zázrakem nic nestalo. V sobotu dopoledne zase hasiči zachraňovali ženu, která z lodi vypadla po nárazu do naplaveného dřeva.

"Po našem příletu byla okamžitě připojena na monitoraci a na ostatní přístroje a po elektrickém výboji byl opět obnoven její oběh. Následně byla žena transportovaná leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu," informuje Lucie Mikisková, mluvčí Zdravotní záchranné služby Olomouckého kraje.

Rozvodněným tokům by se měli raději vodáci vyhýbat. I na klidných řekách je ale důležité dbát na bezpečnost. "Měli by stoprocentně mít u sebe vestu. Nejlépe samozřejmě tak, aby tomu člověku seděla, aby se z ní při pádu do té řeky nevyvlíkl," vysvětluje Mikisková. Nikdy by také člověk neměl na vodu vyrážet sám a měl by mít po ruce telefon pro přivolání pomoci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.