Aerolinka Smartwings je na prodej. Cestovky se bojí zdražování zájezdů

Tím, že jsou aerolinky opět k mání, se netají ani sám dopravce. "Smartwings průběžně dostávaly a dostávají nabídky na partnerství. Pro Smartwings je hlavním kritériem při evaluaci jakékoli nabídky dosažení maximálních synergií a posun společnosti směrem k většímu podílu na trhu," uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Společnost nedávno přešla opět do českých rukou. Čínské spoluvlastníky totiž zbylí akcionáři vyplatili.

Smartwings se v poslední době daří, a to díky zlepšení situace v letecké dopravě po koronavirové pandemii. Pravděpodobně se tak bude jednat o obchod v řádech miliard korun. Majitelé Smartwings v minulosti o prodeji vyjednávali třeba s izraelským dopravcem. Nyní jsou mezi favority prý i další firmy a spekuluje se také o zájemci, který na českém trhu v cestovním ruchu už působí.

[chooze:article;value:561503]

"Pokud by to koupil některý z velkých hráčů, tak by to určitě byl otřes pro trh, protože by vznikla velká dominance. A těžko by se dalo mluvit o tom, že to není něco, co by mohlo ostatní poškodit," sdělil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

"V takové situaci by ostatní cestovní kanceláře musely přijmout prakticky jakékoliv podmínky, které jim letecká společnost nabídne. Smartwings jsou v této chvíli monopolním poskytovatelem charterové dopravy," řekla Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Papež si existenci českého cestovního ruchu bez Smartwings prý neumí představit. "Předpokládejme, že z těch 200 letů denně, které Smartwings létá, tak téměř v každém letadle dominantně sedí české cestovní kanceláře," vysvětlil.

"V tuto chvíli k tomuto tématu nemáme více detailů. Letecká společnost Smartwings je naším dlouhodobým obchodním partnerem a přirozeně sledujeme, jak se bude situace ohledně potenciálního prodeje vyvíjet. Aktuálně pokračujeme ve spolupráci a je předčasné komentovat případné budoucí směřování," sdělila CK Čedok.

[chooze:article;value:561558]

"Ať to bude, kdo to bude, tak předpokládám, že takto velkou fungující firmu kupuje proto, aby ji dále rozvíjel," řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Zájezdů v probíhající letní sezóně a následující zimní by se prodej zatím nedotknul. "Nevěřím tomu, že by to jakkoliv mělo ovlivnit zákazníky, kteří mají nakoupenou dovolenou s leteckou dopravou," zdůraznil Šatný.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné chvíli nemá žádný návrh na povolení převzetí společnosti Smartwings. To samozřejmě neznamená, že v budoucnu nějaký návrh nemůžeme obdržet," uvedl Martin Švanda, mluvčí antimonopolního úřadu.

Cestovní kanceláře přiznávají, že hledat nové dopravce pro tak velké množství letů by bylo velmi obtížné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.