Smrt dítěte v Chorvatsku: Nebezpečná zóna je oblíbeným cílem turistů

Ve vojenské zóně pojmenované po padlém vojáku Josipu Markićovi se nachází trosky různých vojenských vozidel. Lze tam vidět vraky druhoválečných amerických lovců tanků, stejně tak jako zničené sovětské tanky pozdější provenience.

Zóna leží v kopcích jen kousek od Kninu, přímo z obce tam vede polní cesta. Na tomto místě mělo devítileté dítě zvednout výbušninu, patrně nějakou zapomenutou munici. Jak popsala chorvatská policie, podezřelý Čech, otec, měl dítěti umožnit, aby si výbušný materiál naložilo do auta. Později dítě exploze této výbušniny zabila.

Vojenská oblast Josip Markić u Kninu:

Podle policie i chorvatských médií je oblast označená varovnými cedulemi, že vstup je možný jen na vlastní nebezpečí a že se jedná o rizikové místo. Jak je vidět na snímcích z tohoto prostoru, které zveřejnil například Dnevnik, jsou cedule jak v chorvatštině, tak angličtině. Ty tam chorvatský horolezecký svaz rozmístil v prosinci roku 2022.

Otec zraněné Češky, se kterým je redakce TN.cz v kontaktu, uvedl, že verze chorvatské policie o tom, že si dítě granát do Bilišane přivezlo odjinud, je nakonec správná.

​Popsal také, že jeho zeť byl u policejní rekonstrukce, která se snažila zmapovat cestu obou rodin krátce před tragédií. Přijeli také na místo, kde dítě pravděpodobně výbušninu vzalo. To prý ale bylo plné turistů.

"Když tam dělali policejní rekonstrukci, tak tam byly další desítky civilistů na stejném pozemku. Byly tam desítky lidí, kteří obdivovali nějakou starou vojenskou techniku. Zeť se policejní rekonstrukce přímo účastnil," popsal v pátek.

[chooze:article;value:561235]

​Chorvatský portál jutarnji.hr uvedl, že se česká rodina měla fotit u jednoho vraku tanku. Chlapec pak měl najít 40milimetrový protitankový granát, který si prý odvezl.

Na sociálních sítích se objevují videa lidí, kteří konkrétně tuto a jiné podobné zóny v Chorvatsku navštívili a natočili si přitom video, které pak zveřejnili. Fotogenické snímky přitahují velkou pozornost dalších uživatelů internetu, a jak je patrné z komentářů, zvedají zájem o tato místa.

Podívejte se na reportáž TV Nova o tragédii v Chorvatsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.