Stovky lidí si koupily sběratelské mince. Ukázalo se, že nemají žádnou hodnotu

Otec pana Sideridise chtěl, aby po něm něco zůstalo pro děti a vnoučata. Zlákala ho nabídka společnosti Český mincovní obchod a dalších firem, které nabízejí různé pamětní mince a medaile. "Já jsem se o té jeho zálibě dozvěděl bohužel až po jeho smrti, kdy po mně máma chtěla, abych doplatil nějakou částku, řekněme třeba 14 tisíc," líčil pan Sideridis.

Zůstalo mu po otci zhruba 20 různých sérií. Odhaduje, že zaplatit za ně musel desítky tisíc. Společně s ním zašli reportéři TV Nova ke starožitníkovi. Ten potvrdil, že se s podobnými sbírkami setkává často. "Není deset dní, kdy by mi nepřišel někdo nabídnout různý tyhle věci. Nenazval bych to sbírkou. Řekl bych, že je to shromažďování nějakých artefaktů, které vydává soukromá firma. Podle mého názoru nemá zpětnou cenu vůbec žádnou," řekl.

A podobný názor mají i další odborníci, které reportéři oslovili. "Máme takové zkušenosti, že nám lidi s podobnými výrobky chodí, a nám nezbývá nic jiného než je zklamat a poslat je do sběrných surovin, protože to nemá vůbec žádnou hodnotu," uvedl marketingový manažer České mincovny Jaroslav Černý.

[chooze:article;value:560738]

"Klienti, kteří nám tyto předměty donesou, většinou už vědí, o co se jedná, už jsou to bohužel lidé, kteří to zdědili. Tyto předměty nám nechávají zadarmo, jenom aby se toho zbavili," přitakal ředitel aukčního domu Jan Jelínek.

Pan Sideridis se pokoušel se společností jednat. Nabízela mu, že poslední splátku nemusí platit, pokud celou poslední sbírku vrátí. Pan Sideridis chtěl vědět, proč vůbec otce kontaktovali. "Nebylo to správné jednání. Ta paní pak položila telefon, volala mojí mámě, že jsem na ni byl zlý, a vyvrcholilo tím, že moje máma se jí začala zastávat," pronesl Sideridis.

Šmejdská praktika

"Lidé, kteří tyto produkty nakupují, to myslí dobře. Je to bohužel taková numismatická šmejdská prodejní taktika. Toto jsou produkty, které cílí pouze na důvěřivé občany," upozornil Jelínek.

Společnost Český mincovní obchod nabízí výhodnou koupi sběratelských předmětů skrze dopisy, které potenciálním klientům rozesílá. V jednom takovém případě šlo o sérii České korunovační klenoty. Podle společnosti stojí 5 970 korun. I na tyto sběratelské předměty se reportéři šli zeptat odborníků.

"To nejsou mince, jsou to rádoby medaile, které cílí na seniory nebo důvěřivé občany. Má to líbivé motivy, většinou spjaté s českou historií," ztrhal nabídku firmy Jelínek. Společnost v letáku také uvádí, že jde o přísně limitovaný náklad omezený v celosvětovém měřítku na pouhých 9 999 kolekcí. "Exkluzivní náklad je maximálně do 1 500 kusů. Cokoliv, co je nad 1 500 kusů, rozhodně není exkluzivní. Za mě je to velmi zavádějící informace," zhodnotil kolekci starožitník.

[chooze:article;value:552825]

Milionová pokuta 

​Firma Český mincovní obchod v minulosti také nabízela minci, kterou vyráběla z dvacetikoruny. Jednak se to nesmí, a navíc je v podstatě bezcenná. "Společnost zaslala spotřebitelům nabídky, které byly koncipovány tak, že spotřebitel snadno přehlédl, že prostým vyplněním údajů si neobjednává jeden sběratelský předmět, ale zavazuje se k opakovanému, časově neomezenému odběru výrobků v rámci sběratelského servisu. Česká obchodní inspekce od listopadu 2017 do června 2021 uložila společnosti na dvě desítky pokut v celkové výši téměř 5 milionu korun," uvedl mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

Starožitník doporučil, aby se pan Sideridis snažil se společností domluvit na zpětném odkupu. Český mincovní obchod je značkou švýcarské společnosti. V plzeňské Plovární ulici ale sídlí firma, která pro něj zajišťuje v Česku servis. Při jednání s panem Sideridisem zdůraznila, že manželka zesnulého jim ještě poděkovala za spolupráci. Odkoupit sbírku zpátky ovšem nehodlá.

"Součástí zásad naší společnosti není zpětný odkup zboží, které již bylo zákazníkům dodáno. Zákazníkům poskytujeme rozsáhlé právo na bezplatné vrácení zboží v délce 60 dnů, pokud nejsou spokojeni. Odkup zboží od zákazníka se u nás v zásadě nekoná," stojí ve vyjádření firmy.

Nejprve se poraďte

Odborníci doporučují vždy, než se do takové investice pustíte, poradit se s někým, kdo tomu skutečně rozumí. Pokud už si takové mince objednáte po telefonu, přes internet či na základě zaslaného letáku, máte podle zákona možnost do 14 dnů od smlouvy odstoupit a následně do dalších 14 dní musí zboží vrátit. Protože se společnost zaměřuje na český trh, tak to, že sídlí ve Švýcarsku, nemá na práva klientů žádný vliv.

[chooze:article;value:552432]

​Sbírat můžete historické a investiční mince. Liší se podle toho, že ty investiční jsou zpravidla vyraženy ze vzácného kovu a nebyly v oběhu. Na rozdíl od pamětních medailí je na nich vyražena nominální hodnota. Jejich hodnotu určuje jednak použitý kov, u historických mincí stav samotné mince a historická hodnota a pak výše nákladu, tedy to, kolik takových mincí bylo vyraženo.

Jak se sbírka zhodnotí, závisí na vývoji cen drahých kovů. "Za poslední půlrok se nám zlato zhodnotilo o 40 procent," řekl Černý.

[chooze:article;value:560588]

​Mince však nejsou jediným trikem, který podvodníci zkouší. Kuriózní případ se teď odehrál v Bílině na Teplicku. 33letý muž se k penězům snažil dostat přes podvodný inzerát. Na ulici si nafotil cizí auto a fotky pak pověsil na internet jako prodejce. Dokonce se už domluvil se zájemcem na částce a chtěl prodej dotáhnout do konce. Na místo údajné předávky auta už ale dorazila i policie, která ho zadržela.

Internet zůstává doménou podvodů, zejména pak sociální sítě. Falešné účty aerolinek v poslední době zaplavily síť X. Kyberšmejdi se prostřednictvím falešných účtů leteckých dopravců snaží dostat k citlivým údajům uživatelů, kdy procházejí příspěvky a reagují na jejich dotazy nebo stížnosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.