Polský letoun překročil rychlost zvuku. Ve vesnici popraskaly střechy a okna

[chooze:gallery;value:36338]

K incidentu došlo ve čtvrtek u obce Szaleniec na severu Polska. Pilot letounu MiG-29 tam překročil rychlost zvuku a poškodil tamější domy.

"Před desátou hodinou dopoledne došlo při provádění cvičného letu letounu MiG-29 k překročení rychlosti zvuku při letu ve výšce přibližně 1 000 stop (cca 330 metrů, pozn. red.)," uvedl generální štáb polské armády na síti X.

Sonický třesk, který překročení rychlosti způsobilo, ve vesnici poškodil střechy i okna. "U mě doma to zničilo čtyři z pěti oken. Létají tady každý den, co tady bydlím, ale tohle je poprvé, co se něco takového stalo," řekl deníku Fakt pan Vladimír, který v Szalenci žije přes 40 let.

[chooze:article;value:560010]

Nedaleko vesnice se totiž nachází letiště, odkud letadla startují. "Seděl jsem v kuchyni, nebyl ani čas se vylekat, protože se všechno stalo tak rychle, jen sklo bylo rozsypané," dodal pan Vladimír. Podobně událost popisovali i další obyvatelé.

Na místě pomáhali dobrovolní hasiči a do vesnice dorazila i vojenská policie, které incident vyšetřovala. Armáda by měla místním škody uhradit. Pilot stíhačky podle webu Polsat News prozatím nesmí létat, než se událost vyšetří.

Velký test bojových stíhaček. Letouny Švýcaři v červnu vyzkoušeli přímo na dálnici (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.