Vondra: Pirátům chybí smysl pro humor. Ukazuje to, v jaké jsou krizi

Vody sociálních sítí v úterý Vondra rozvířil svým příspěvkem na X. "V rámci genderové vyváženosti předložila koalice PirStan tři nominace na eurokomisaře. Muže, ženu a Marcela Kolaju," glosoval. Přestože vyjádření pirátské zástupce, třeba jejich předsedu Ivana Baroše, pobouřilo, on ho považuje za nevinnou reakci na aktuální události.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan totiž jmenoval dva kandidáty na eurokomisaře, Danuši Nerudovou a Jozefa Síkelu, s tím, že se snaží zaručit genderovou vyváženost. Piráti ale přišli s Marcelem Kolajou jako třetím kandidátem. A Vondra tak údajně reagoval na to, že vyváženosti nebylo dosaženo.

[chooze:article;value:555376]

Marcel Kolaja ve vyjádření pro televizi Nova uvedl, že se tímto Vondra chce jen zalíbit Filipu Turkovi. "Patrně jej tímto zve do jedné politické skupiny v Evropském parlamentu, ve které se pak budou snažit společně rozvrátit Evropu," řekl. To politik ODS popřel a odmítl i to, že by příspěvkem posuzoval něčí sexuální orientaci.

"Já myslím, že Pirátům chybí smysl pro humor," řekl. "Je to milá, humorná, nevinná, větička, která reaguje na kroky zmíněných osob," dodal. "Reakce Ivana Bartoše na můj humorný, nevinný tweet, tím, jak je vážná, taková urputná, podle mě to dokládá krizi, v jaké jsou," uvedl znovuzvolený europoslanec.

​"Jestli by tohle mělo otřást českou vládní koalicí, tak ta koalice by byla na skutečně hodně slabých základech," řekl Vondra. Pokud by ale Piráti měli potřebu si výměnu názorů vyříkat, není údajně proti. "Politika je o komunikaci," uvedl.

[chooze:article;value:560606]

Podle politologů jsou takové vtípky nemístné i proto, že ačkoliv na poli evropské politiky jsou Piráti s ODS konkurenty, v České republice sedí v jedné vládě.

"Ty tři strany koalice spolu by si obecně měly odpustit nějaké zesměšňující nebo příliš kritické komentáře na adresu těch kandidátů hnutí STAN a Pirátů, protože tak zní koaliční dohoda. Tedy to, že tyto dvě strany budou nominovat kandidáty na eurokomisaře," sdělil politolog Jiří Pehe. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.