SPD chce do vlády s ANO. Ustoupili by z referenda o EU, naznačil poslanec

Jelikož hnutí SPD deklaruje, že by se chtělo podílet na vládě, nabízí se otázka, s jakými koaličními partnery. Do určité míry by se nabízelo hnutí ANO, jeho předseda Andrej Babiš se ale netají tím, že má problém s protievropskými postoji hnutí Tomia Okamury.

"Uvidí se podle výsledků voleb, jak silná vyjednávací pozice je. A na základě té síly se mohou dělat větší nebo menší ústupky. Ale je celkem logické, že jako koaliční partner menšinový, který nevyhrál volby, tak samozřejmě musíme dělat větší ústupky," nastínil Kettner.

[chooze:article;value:554614]

A jedním z ústupků by podle něj mohlo být i opuštění silného tématu SPD – referenda o vystoupení z Evropské unie. "Máme jako vzor Maďarsko a pana Orbána. Ten mluví o tom, že Evropskou unii chce vrátit do původní myšlenky suverénních států," řekl.

"Pokud bychom se s ANO domluvili, že budeme směřovat touto cestou, že se pokusíme udělat všechno pro to, aby se suverenita do těch národních států vrátila, tak pak samozřejmě už nemusíme vůbec ani uvažovat o nějakém referendu," dodal.

[chooze:article;value:560851]

Poslanec mluvil taky o nevalném výsledku SPD v eurovolbách. Hnutí v nich získalo jen 5,7 % hlasů. Podle Kettnera to ale není zásadní propad. "Je známá věc, že voliči SPD nemusí Evropskou unii, nepovažují ji za důležitou, někdy ji přímo ani nemají rádi, a proto ani nechtějí volit právě do eurovoleb," řekl, co za tím podle něj stojí.

Přiznává ale, že do budoucna by se hnutí mělo zaměřit třeba na práci se sociálními sítěmi a mladé. "Původně to vypadalo, že mladší generace je vyloženě proevropská, liberální. Ukazuje se, že úplně ne ve všech oblastech tomu tak skutečně je," uvedl poslanec.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.