Obří investice ve Zlínském kraji. Firma tam chce továrnu na čipy za 44 miliard

​Jak uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci, americká společnost Onsemi chce rozšířit továrnu na výrobu čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jedná se o investici asi za 44 miliard korun.

"Je to velký úspěch, protože je to investice do oblasti, kterou chceme a potřebujeme strategicky rozvíjet," doplnil Fiala. Ten také uvedl, že se nejedná o žádnou montovnu, ale půjde o centrum moderních technologií. Až na dvounásobek, zhruba o nějakých 1 300, vzroste počet pracovních míst v rožnovském podniku. Objem vyrobených čipů má stoupnout na několikanásobek. "Je to největší obdobná investice v novodobé historii samostatné České republiky," prohlásil Fiala.

[chooze:article;value:556637]

"Tato investice nejen posílí naši ekonomiku, ale také výrazně přispěje k naší pozici na evropském trhu s polovodiči a vytvoří celý ekosystém výroby nejmodernějších čipů na českém území. Pomůže také našemu autoprůmyslu, hlavnímu motoru české ekonomiky, zvládat nástup elektromobility, protože polovodiče firmy Onsemi jsou velmi vhodné právě pro elektromobily," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že pobídky od státu se do rozpočtu vrátí do několika let. Do státního i regionálních rozpočtů může nový podnik během deseti let přinést až 45 miliard korun. "Pravděpodobně to bude znamenat i vyšší průměrné mzdy v regionu," doplnil Stanjura. Očekává i další investice do infrastruktury a výstavby bytů.

Onsemi je americký výrobce polovodičů se sídlem v Arizoně. Jeho výrobky nachází uplatnění v automobilovém, zdravotnickém, vojenském, vesmírném či energetickém průmyslu. V Česku firma působí od roku 2003, výrobní prostory má kromě Rožnova pod Radhoštěm také v Brně.

Podnik Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.