Na severu Moravy udeřily silné bouřky. V Českém Těšíně zabil padající strom člověka

"Očekává se výskyt velmi silných bouřek s kroupami i kolem 3 cm, nárazy větru přes 90 km/h a intenzivními krátkodobými srážkami," varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve výstraze. Ta platí od středeční 16. hodiny do půlnoci.

Večer velmi silné bouřky zasáhly Moravskoslezský a Olomoucký kraj. "Narůstají počty výjezdů hasičů. Aktuálně řešíme spadlé stromy a čerpáme vodu ze zatopených sklepů domů," uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Krátce po dvaadvacáté hodině oznámila, že v souvislosti s bouřkami řešili hasiči v Moravskoslezském kraji na 600 událostí.

Ani před půlnocí výjezdy hasičů neustávaly. Situace v regionu zůstává stejně vypjatá a počty událostí se pohybují stále okolo 600, přičemž souvisí především s odstraňováním popadaných stromů a čerpáním vody ze sklepů domů.V několika případech došlo podle mluvčí k poškození střech domů, které hasiči provizorně opravují. Langerová rovněž informovala o první oběti, kterou si řádění bouřek vyžádalo. Podle jejích slov v Českém Těšíně došlo v souvislosti s pádem stromu k úmrtí jedné osoby. Bližší okolnosti případu zatím nemá k dispozici.

Řádění bouřek bohužel neunikla ani ostravská Zoo. „Smršť, která se právě prohnala naším krajem, zanechala i v naší Zoo Ostrava značné škody - popadané stromy, vytopené budovy, poničené chodníky, oplocení a další. Ráno budeme vědět více,“ uvedla ostravská Zoo na svém oficiálním facebookovém profilu. Podle pracovníků Zoo je možné, že areál se z bezpečnostních důvodů ve čtvrtek veřejnosti neotevře a potenciální návštěvníci by si pro výlet do zoologické zahrady měli vybrat jiný den.

Stromy lámal silný vítr také v Opavě. Tu zároveň zasáhla prudká průtrž mračen. Stromy poničily i střechy a auta. V Bruntálu i v ostravských Kunčičkách strom dokonce spadl na koleje. Provoz na trati byl zastaven minimálně do středeční půlnoci podle Českých drah mezi stanicemi Olomouc hl. n. - Opava východ a Valšov - Rýmařov. Přívalové deště omezily provoz i na dalších tratích v Moravskoslezském regionu. Kompletní seznam železničních výluk v Moravskoslezském kraji najdete zde.

VIDEO: Opavskem se prohnaly silné bouřky, živel lámal stromy a zaplavil silnice

​"Na Ostravsku aktuálně velmi silná bouřka, další na Vyškovsku. Bouřky mohou produkovat lokálně i downbursty (propady studeného vzduchu se silnými nárazy) a kroupy i kolem 3 cm nebo nánosy krup. Bouřky postupují jihovýchodním směrem," varovali meteorologové před 21. hodinou. V Orlovské ulici v Ostravě došlo k pádu trolejí na vozovku a provoz je zde veden pouze jedním pruhem. V Jindřichově ulici zase probíhají odklízecí práce dvou popadaných stromů. Policie vyzývá řidiče ke zvýšené opatrnosti. Hladiny vodních toků v regionu zůstávají zatím podle dat ČHMÚ v normálu. 

Bouřky dorazily odpoledne

První bouřky se začaly tvořit už po 15. hodině. "Pozor zejména v závětří Vysočiny a na severní Moravě. Na výrazné linii konvergence (sbíhavosti proudění) se tvoří první bouřky," napsali meteorologové na sociální síti X. "Explozivní vývoj svědčí o velkém množství dostupné energie, což je patrné i z poledního sondážního měření z Prostějova," doplnili.

"S ohledem na vysoký střih větru mohou bouřky rychle přejít do supercel s rizikem velkých krup a nárazů větru. Situace se bude patrně dost dynamicky vyvíjet v této oblasti během celého pozdního odpoledne a podvečera," předpověděl ČHMÚ. "Pozor na intenzivní supercelu směřující na Olomoucko. Riziko krup i kolem 3 cm a silných nárazů větru," doplnil poté.

Po 19. hodině začala linie zesilujících bouřek postupovat na východ. "Na Moravě jsou zároveň dobré podmínky pro jejich další zinzenzivnění. Pokud bouřky zůstanou spíše 'oddělené jedna od druhé' bude potenciál spíše pro velké kroupy a nárazy větru budou izolovanější. Pokud se budou více spojovat dohromady, mohou vytvořit squall line, jejímž dominantním nebezpečným jevem budou právě nárazy větru na jejím čele. Naopak potenciál na velké kroupy by mohl být poněkud limitován," napsal ČHMÚ.

"Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik supercel. Vzhledem k podmínkám lze očekávat, že budou dále zesilovat. V jejich rámci můžeme očekávat i velké kroupy, nárazy větru a krátkodobé intenzivní srážky," doplnil na síti X.

[chooze:article;value:559994]

"Bouřky zesilují a vyskytuje se zde i několik supercel. V jjich rámci lze očekávat kroupy nad 2 cm a nárazy větru," upozornili meteorologové.

"Bouřkové parametry na pozdní odpoledne, večer a první polovinu noci jsou zejména na Moravě velmi dobré. Bude zde dostatek energie pro výstupné proudy bouřek (CAPE přes 2000 J/Kg) a díky tryskovému proudění i velmi výrazný střih větru (20 až 25 m/s ve spodních 6 km, 15 až 20 m/s ve spodních 3 km, což už jsou poměrně výrazné hodnoty). Tyto parametry jsou ve zkratce dostačující pro tvorbu supercel s velkými kroupami," popsali meteorologové na facebooku.

[chooze:article;value:560217]

Vysoký stupeň nebezpečí platí pro Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí) a Moravskoslezský kraj.

Výstrahu vydali i pro Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj a Zlínský kraj (Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Vizovice, Vsetín, Zlín).

V této části Česka mají nárazy větru překonat 65 km/h. K silným bouřkám se připojí i kroupy a intenzivní přívalové deště.

Ve čtvrtek si od bouřek Česko odpočine. V pátek ale mají přijít znovu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.