Jihlavská čistička prochází modernizací. Vyjde na téměř 30 milionů

V obří nádrži bývá obvykle na 8 tisíc kubíků odpadní vody. Kvůli výměně celé čistící technologie se ale musela vyprázdnit.

"Nádrž je unikátní v té technologii čištění. Jde o provzdušňování všech odpadních vod. V tuto chvíli investujeme 27 milionů," uvedl náměstek jihlavského primátora Radek Popelka (ANO).

"Při vypuštěné hladině se provede zkouška, jestli všechny elementy rovnoměrně provzdušňuji ten systém," popsal Petr Bašta z realizační firmy.

[chooze:article;value:557163]

​Vzduch se do nádrží vhání kvůli bakteriím, které jsou uvnitř a vodu čistí. Kyslík potřebují k životu. Mozek celého provzdušňovacího systému tvoří nové výkonné turbokompresory.

Celá technologie se mění poprvé v historii po více než 20 letech fungování čistírny. "Hledáme levnější řešení, které spotřebuje méně energie," doplnil náměstek Popelka.

Zajímavostí je, že voda v plných provzdušňovaných čistících nádržích je natolik okysličená, že člověka kvůli nízké hustotě už nedokáže ani nadnášet, a tak v ní vůbec nelze plavat. I sebelepší plavec by šel okamžitě ke dnu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.