Anička Slováčková promluvila o paliativní léčbě. Ukázala i fotku bez paruky

[chooze:gallery;value:32535]

​Na dotazy svých fanoušků odpověděla zpěvačka na instagramu. Připojila k tomu i tři fotografie, na jedné z nich ukázala, jak vypadá bez paruky.

Hodně lidí zajímalo, jestli Anička Slováčková využívá pomoc psychologů a paliativní péče. "Já si upřímně myslím, že by k psychologovi měli chodit úplně všichni, bez ohledu na to, jestli mají nějakou vážnou nemoc nebo řeší zničehonic nějaké jiné starosti. Prostě duševní hygiena je šíleně důležitá a za tím si budu stát zuby nehty," napsala.

Psychologové podle ní nemají kouzelný proutek, kterým vás za pár hodin zbaví trápení. "Je to prostě běh na dlouhou trať a záleží taky na vás, jak moc na sobě chcete pracovat," poznamenala. "Je prostě dobrý popovídat si s někým nestranným. Naučit se různý metody, jak umět sám sobě (ale třeba i druhým) pomoci. Zjistí včas třeba i nějaký problém," doplnila.

Využívá i služeb paliativní péče. "Myslím si, že se jí každý lekne hned, jak mu ji lékaři doporučí… Ale to, že ji navštívíte, nemusí nutně znamenat to nejhorší," podotkla. 

[chooze:article;value:558643]

"Mně osobně tahle zkušenost šíleně moc pomohla a uklidnila mě. Pomohla mi utřídit si priority, dát si věci 'do pořádku', ale taky mi ukázala, jak třeba o nemoci mluvit s mými blízkými anebo to, že být autentická má svůj smysl a to, že mi není dobře, není slabost," doplnila.

Není se podle ní čeho bát. "Pokud vám lékař něco o paliativní péči nadhodí, nebojte se to zkusit," vyzvala.

Slováčková přiznala návrat rakoviny loni v říjnu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.