Zelenskyj cupuje ruské požadavky. Hrozí opakováním historie Československa

Ruský prezident Vladimir Putin si minulý týden během proslovu k ministerstvu zahraničí stanovil nové podmínky pro ukončení války na Ukrajině. "K zahájení jednání musí Kyjev stáhnout vojska z území ovládaných Ruskem, tedy z Doněcku, Luhansku, Chersonu a Záporoží. Současně musí oficiálně upustit od plánů na vstup do NATO," citovala Putina agentura RIA Novosti. Zároveň dodal, že jakmile tak Ukrajinci učiní, okamžitě jeho armáda zastaví palbu.

[chooze:article;value:560270]

Ukrajinští zástupci už ve stejný den označili podmínky za absurdní. Následně se k situaci vyjádřil i prezident Volodymyr Zelenskyj. V rozhovoru pro italskou televizi Sky TG24 pronesl, že se jedná o ultimátum, jakých už bylo v historii učiněno mnoho. "Putin říká, že se jeho agrese zastaví. Nicméně jsou to stejná slova, která použil Hitler v případě Československa. Také avizoval, že si vezme jen jeho část a pak přestane. Jsou to historické lži," pronesl.

V porovnávání Ruska s nacistickým Německem pokračoval Zelenskyj i nadále. "Dnes mluvíme o čtyřech ukrajinských regionech, které Putin považuje za ruské. Zároveň jej ale nezajímá, co se stane s lidmi, kteří tam žijí. Toto je nová tvář nacismu," řekl.

Na Zelenského vyjádření reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj by měl Zelenskyj nabídku příměří více zvážit. "Vždy říkal, že je připraven udělat pro svou vlast cokoliv. Uvidíme, jestli opravdu chce zabránit zhoršení situace," citovala Peskova ruská agentura Interfax.

Zelenskyj: Svět je díky summitu blíže spravedlivému míru na Ukrajině (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.