Vojáci KLDR překročili střeženou hranici. Jihokorejci zahájili palbu

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou se opět vyostřuje. V úterý ráno překročily jednotky severokorejské armády hranici ostře střeženou demarkační linii mezi oběma státy. Podle agentury Yonhap se jednalo o asi 20 až 30 vojáků, kteří hranici přešli okolo půl deváté ráno.

Jihokorejští pohraničníci na přiblížení vojáků k hranicím odpověděli střelbou i varovnými signály, kterými se Severokorejce snažili zahnat na útěk. Střet se naštěstí nevyostřil a Severokorejci, kteří pravděpodobně překročili hranici omylem, se stáhli znovu na svou stranu.

[chooze:article;value:559085]

Není to poprvé, co Severní Korea překročila nejostřeji střeženou hranici na světě. Před dvěma týdny se odehrál podobný incident, kdy malá pěší jednotka vstoupila do demarkační zóny. Jihokorejci jsou zvyklí na časté raketové testy svých severních sousedů, na pozemní operace si ale od války na Korejském poloostrově zatím ani jedna ze zemí netroufla.

V úterý má navíc Severní Koreu oficiálně navštívit ruský prezident Vladimir Putin. Strávit v ní má dva dny při jednáních, která mají prohloubit spojenectví mezi oběma zeměmi, jež se vzájemně vojensky podporují. Pro diktátora Kim Čong-una to bude novinka, Pchjongjang byl totiž až doposud světovým lídrům uzavřen, připomněl portál CNN.

Vladimir Putin navštívil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. V Číně políbil obraz Ježíše (5/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.