Vladimir Putin je v KLDR. Znervózňuje to USA i Jižní Koreu

Uběhlo už téměř čtvrt století od chvíle, kdy Putin naposledy vstoupil na území KLDR. Teď podporu Pchongjangu nutně potřebuje a nastal čas tam vyrazit znovu. "Ta cesta je nevyhnutelná. Aktivně teď rozvíjejí obchodní a hlavně vojensko-obchodní spolupráci," vysvětluje Andrei Lankov, professor z Kookmin University.

[chooze:article;value:560685]

​"Severní Korea podporuje ruskou agresi vůči Ukrajině. Kremlu nejspíš dodává kromě munice i zbraně. Spojené státy cestu Vladimira Putina bedlivě pozorují," říká bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby.

"Obáváme se dopadů, které to spojenectví bude mít na Ukrajinu, protože víme, že severokorejské balistické rakety zasahují ukrajinské cíle," dodává Kirby.

Putin chce podle expertů vojenský materiál, Severní Korea zase pomoc se satelity nebo dodávkami potravin. Z pohledu sankcí jsou dnes KLDR a Rusko nejizolovanějšími státy světa a kromě společné historie je pojí i řada dalších věcí.

[chooze:article;value:559085]

​ V čele stojí diktátoři, kteří se rádi chlubí arzenálem i různými absurdními výkony. Vzájemnou náklonnost si v posledních letech vyjadřují čím dál častěji – naposledy se sešli v září v Rusku.

"Rusko v minulosti odepsalo dluhy v hodnotě miliard amerických dolarů, které Pchjongjang dlužil Moskvě. Rusko také znovu propojilo důležité železniční spojení mezi oběma zeměmi podél společné hranice," popisuje novinář Rafael Wober.

Schůzkou diktátorů je znepokojena i Jižní Korea, vojáci z KLDR v úterý na několik okamžiků překročili hranici demilitarizovaného pásma na hranicích a Jihokorejci vypálili několik varovných výstřelů. KLDR v posledních týdnech u pásma umisťuje miny a posiluje přítomnost vojáků – chce ukázat sílu a dost pravděpodobně i bránit lidem v útěku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.