Vedra můžou být ještě horší. Střední Evropu čeká extrém, varuje předpověď

Meteorologové předpovídají, že do většiny evropských zemích dorazí v nejbližších dnech velmi vysoké teploty. Ty mají dokonce stoupat vysoko přes 30 stupňů Celsia, píše web Severe Weather s odkazem na meteorologické modely. Největší teplotní anomálie pak odborníci očekávají na Balkánském poloostrově a ve střední Evropě.

Vysoké teploty by se ale koncem týdne měly začít přesouvat směrem na východ Evropy. Od západu pak bude naopak proudit studená fronta, která by mohla počasí ve střední Evropě opět příznivě ovlivnit.

Červnové počasí bylo přitom zatím na většině kontinentu teplotně podprůměrné a bohaté na srážky. Několik zemí včetně Německa a Španělska postihly velké záplavy.

[chooze:article;value:560523]

Naopak jihovýchodní Evropu, například Řecko nebo Turecko, spalují úmorná vedra. Teploty tam šplhají až na 42 stupňů Celsia. Řecké úřady se proto rozhodly uzavřít pro turisty několik populárních atrakcí včetně athénské Akropolis.

Jak už varoval Český hydrometeorologický úřad, vysoké teploty dorazí tento týden i do Česka. "Před námi je týden s vysokými teplotami, i když o vlnu veder se jednat nebude," informovali meteorologové na síti X.

Nejteplejší má být podle odborníků úterý, čtvrtek a možná i pátek, kdy by teploty mohly překonat i hranici tropických 30 stupňů Celsia.

Mohutná vedra spalovala minulý týden Řecko. Panovaly tam tropické teploty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.