Spor Černochové s Řehkou: Ministryně generálovi zakázala sociální síť

Oslovovat vojáky i veřejnost chtěl z oficiálního profilu náčelníka generálního štábu na sociálních sítích Karel Řehka. Profil, který by nebyl vázaný na jméno, ale na funkci, nakonec dostal červenou od samotné ministryně, zjistil iRozhlas.

Ministerstvo obrany a armáda mají přitom hned několik účtů. A svůj oficiální účet má třeba i šéf amerických ozbrojených sil nebo náčelníci britského a německého generálního štábu.

Karel Řehka tak rozjel komunikaci ze svého soukromého profilu na síti X od 20. dubna letošního roku. "Dneska je úplně běžné, že jak diplomaté, tak i státní úředníci komunikují na sociálních médiích prostřednictvím svých vlastních účtů, nejenom těch za celou organizaci. Většinou tím mohou té své organizaci hrozně pomoci," poznamenala vedoucí Centra pro strategickou komunikaci FSV UK Denisa Hejlová.

[chooze:article;value:554432]

Zákaz je tak dalším z řady střetů mezi Janou Černochovou a Karlem Řehkou, který před rokem dokonce zvažoval rezignaci a situaci museli nakonec řešit premiér s prezidentem.

"Paní ministryně je nadřízená všem vojákům, pan náčelník generálního štábu měl udělat to, že prostě ten svůj účet neměl aktivovat," zastal se Černochové místopředseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Pavel Růžička (ANO). Kvůli vyhrocené situaci si poslanci pozvali Řehku i Černochovou na kobereček. A není to poprvé. 

Spor náčelníka generálního štábu Karla Řehky a ministryně obrany Jany Černochové se v úterý probíral i na sněmovním výboru pro obranu. Poslanci se o tom, zda by Karel Řehka měl nebo neměl mít profil na sociálních sítích přeli téměř hodinu a půl.

[chooze:article;value:557435]

"Jsme si dali tu práci a vyhledávali jsme profily, nenašli jsme žádný twitter účet nebo X účet. Jiní příslušníci bezpečnostních sborů žádné účty nemají, zřejmě netrpí potřebou mít jiné účty než ty, které mají v rámci svých institucí," prohlásila Černochová.

"Já jsem byl v podstatě nabádán svými lidmi z komunikace, od svého začátku ve funkci, abych měl twitterový účet, jak je to běžné v moderních organizacích, oficiální účet, zcela koordinovaný účet," sdělil Řehka.

"Při nějaké užší poradě mi paní ministryně řekla, že s tím zásadně nesouhlasí. V podstatě mi to prostě zakázala. A chtěla to písemně. Mi řekla, že mi nebude mluvit do mého soukromého účtu, že to je moje věc, ale že nechce abych zakládal účet náčelníka generálního štábu," řekl Řehka.

"Tady prostě to rozdělení je tak, že civilní část resortu komunikuje na Obrana tweetuje, vojenská část resortu, včetně pana náčelníka generálního štábu, a může si pan náčelník generálního štábu dávat sto tweetů za den, na Armáda tweetuje," argumentovala ministryně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.