Na obloze může být vidět výbuch hvězdy. Stává se to jednou za desítky let

Velká událost by pro astronomy mohla nastat letos v létě. Do září by se podle NASA poblíž souhvězdí Severní koruna mohla rozzářit vybuchující hvězda T Coronae Borealis (T CrB). "Je to něco, co se stane jednou za život," řekl vědec pracující pro NASA Rebekah Hounsell.

T Coronae Borealis, přezdívaná planoucí hvězda, je dvojhvězda v Severní koruně vzdálená asi 3 000 světelných let od Země. Systém se skládá z bílého trpaslíka – pozůstatku mrtvé hvězdy o velikosti Země a hmotnosti srovnatelné se Sluncem – a prastarého červeného obra, kterého neúprosná gravitace jeho hladového souseda pomalu zbavuje vodíku.

[chooze:article;value:557060]

Vodík z červeného obra se hromadí na povrchu bílého trpaslíka, což způsobuje nárůst tlaku a tepla. Nakonec dojde k termonukleární explozi, která je dostatečně velká na to, aby nahromaděný materiál rozmetala. Zdá se, že v případě této hvězdy se tato událost opakuje asi každých 80 let.

Obvykle není T CrB viditelná pouhým okem. Když dosáhne maximální jasnosti, bude srovnatelná s Polárkou. Takto jasná by měla zůstat několik dní až týden, než opět zmizí, uvádí web Astronomy.com.

​​Poprvé hvězdu pozoroval v roce 1217 německý opat Burchard. Naposledy byla vidět v roce 1946 a právě teď se podle vědců chová podobně jako tehdy, což napovídá, že by mohla vybuchnout. Že se na obloze skutečně objeví, ale zaručit nemohou.

"Rekurentní novy jsou nepředvídatelné a protichůdné. Když si myslíte, že nemůže existovat důvod, proč by se řídily určitým ustáleným vzorcem, tak se tak stane, a jakmile se začnete spoléhat na to, že budou opakovat stejný vzorec, zcela se od něj odchýlí. Uvidíme, jak se bude T CrB chovat," řekl Koji Mukai z NASA.

Sledování oblohy si letos užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.