Desítky rukojmích ještě žijí, tvrdí člen izraelského vyjednávacího týmu

"Desítky z nich jsou s jistotou naživu," řekl nejmenovaný úředník pod podmínkou anonymity agentuře AFP, protože nebyl oprávněn tuto záležitost veřejně komentovat. Bojovníci Hamásu 7. října unesli z Izraele 251 rukojmích, z nichž 116 podle informací izraelských zpravodajských služeb zůstává stále v zajetí v Gaze, včetně 41 zajatců, kteří jsou podle poznatků IDF mrtví.

"Nemůžeme je tam nechat dlouho, jinak zemřou," dodal zdroj agentury s tím, že drtivou většinu z nich drží bojovníci Hamásu. Úředník dále prohlásil, že Izrael navíc nemůže ukončit konflikt s Hamásem před dohodou o propuštění rukojmích, protože teroristé by mohli porušit svůj závazek a jednání protahovat na 10 let nebo i déle.

[chooze:article;value:559627]

Americký prezident Joe Biden minulý měsíc představil třífázový návrh na ukončení války v Gaze, který zahrnuje příměří a propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem. Biden uvedl, že první fáze zahrnuje úplné příměří v délce šesti týdnů, přičemž izraelské síly se stáhnou ze všech obydlených oblastí Gazy.

"V tuto chvíli, před podpisem dohody, se nemůžeme zavázat k ukončení války," řekl člen vyjednávacího týmu. "Protože první fáze obsahuje klauzuli, že povedeme jednání o druhé fázi. Druhou fází je propuštění mužů a vojáků-rukojmích."

Dodal, že izraelský vyjednávací tým dal Bidenovu plánu zelenou. "Očekáváme a čekáme, že Hamás řekne 'ano'," řekl úředník. Izraelská vláda musí Bidenův plán ještě veřejně schválit.

"V případě, že se s Hamásem nedohodneme, bude izraelská armáda (IDF) pokračovat v bojích v pásmu Gazy neméně intenzivním způsobem, než bojuje nyní," řekl. "Jiným způsobem, ale intenzivně."

Hamás loni 7. října provedl vpád na izraelské území, při němž podle oficiálních izraelských údajů zahynulo 1 194 lidí, převážně civilistů. Při následné izraelská odvetné kampani v Gaze zemřelo podle ministerstva zdravotnictví území ovládaného Hamásem nejméně 37 347 lidí.

Mikulecký: Izrael přistupuje k zahájení operací v Rafáhu. Chce osvobodit rukojmí a zlikvidovat Hamás (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.