Zkušený generál řekl, jak bude probíhat válka na Ukrajině. Tento rok je zásadní

Bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges se s polským webem Onet podělil o svůj vhled do vývoje války na Ukrajině. Rok 2024 podle něj bude důležitý. "Letošní rok bude rokem, kdy Ukrajina stabilizuje situaci. Nevěřím, že Rusko bude schopno postoupit vpřed," nechal se slyšet.

Hlavním problémem Rusů je podle něj malá kvalita jejich sil. "Rusko má spoustu lidí, ale nejsou to dobře vycvičení vojáci. Většina jeho nejlepšího vybavení byla zničena a jeho schopnost jej nahradit se zmenšuje," prohlásil také. "Rusové nemají nekonečné zdroje a mnoho jejich taktických velitelů bylo zabito nebo zraněno. Prostě nemají kvalitní vojenskou sílu," tvrdí.

"Takže si myslím, že Rusko bude pokračovat v ostřelování Charkova a dalších měst na Ukrajině. Nadále se bude snažit vyvíjet tlak na ukrajinské obránce a snažit se je přečíslit. Ale myslím, že to nepůjde. Nemyslím si, že by mohlo udělat něco víc, než co dělá teď," dodal.

[chooze:article;value:559393]

Neznamená to ale, že by byly všechny trumfy na straně Ukrajiny. "Velké ztráty samozřejmě utrpěla i Ukrajina. Buďme upřímní, ukrajinští vojáci to mají velmi těžké," přiznává Hodges s tím, že hlavními úkoly Ukrajiny jsou teď nábor vojáků a obnova hospodářství.

A minimálně to druhé se Ukrajině relativně daří. Jak upozornil web Ukrajinska pravda, Světová banka zvýšila odhad růstu ukrajinské ekonomiky pro rok 2024 z 2,4 % na 2,6 %. V roce příštím má pak ukrajinská ekonomika růst dokonce o 6,5 % procenta. Sílicího ukrajinského hospodářství si všímá i web Politico.

Zásadní bude podle Hogese také podpora ze strany Západu. "Myslím, že pokud západní země dostatečně nepodpoří Ukrajinu, dočkáme se dalšího krveprolití a zabíjení nevinných ukrajinských civilistů. Pokud jí ale poskytneme potřebnou podporu, Ukrajina tuto válku vyhraje," myslí si.

[chooze:article;value:559588]

Důležitost západní podpory je ostatně dobře viditelná na frontě i teď. Při zastavení americké podpory letos na jaře se Ukrajinci dostali výrazně do defensivy. Naopak v současné době, kdy byly dodávky zbraní obnoveny, ukrajinská armáda naopak nabírá na síle. Magazín Newsweek například upozornil, že Rusko ztrácí rekordním tempem své dělostřelectvo. Pokud jde pak o poloostrov Krym, Ukrajina podle magazínu Economist dokonce vyhrává.

"Ukrajina padne, jen když to dovolíme. A to bude mít katastrofální následky. Rusko pak pohltí tisíce ukrajinských vojáků a použije je jako potravu pro děla a bude pokračovat v postupu do Polska nebo Litvy nebo možná Moldavska," varuje před zastavením podpory Hodges.

Že by Rusko použilo v případě možné porážky jaderné zbraně, pak považuje za nepravděpodobné. "Pokud by se Rusko rozhodlo použít taktické jaderné zbraně někde na Ukrajině, nezlepšilo by to situaci na bojišti, ale vedlo by to k reakci USA, kterou prezident Biden označil za katastrofální. Čína a Indie navíc daly jasně najevo, že si nepřejí, aby Rusko jaderné zbraně použilo," vysvětlil.

Na mírový summit přijede přes 90 států. Tento tlak na Rusko je důležitý, říká odborník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.