Zaměstnanci protestovali před hutí Liberty. Žádají náhradu mzdy

První zaměstnanci ostravské Liberty tu stáli v řadě už v pět hodin ráno. "Nervozita vám nepřidá, protože zaměstnanci byli doma, byli pořád utěšováni, že ta situace se zlepší, evidentně vlastník asi neměl zájem, aby se to zlepšilo," upozorňuje Petr Slanina, předseda odborů hutě Liberty.

Až na výjimky jsou zaměstnanci zadlužené Liberty doma od loňského prosince. Peníze zpočátku na jejich účty chodily, teď už ale musí pomoct stát.

[chooze:article;value:543156]

​"Máme tady tři kanceláře a dostali jsme celkem deset pracovnic. K poledni máme už téměř 250 žádostí vybavených," říká Šárka Petrová, ředitelka odboru kontrolně právního ostravského úřadu práce.

Lidé budou na peníze muset počkat zhruba měsíc. Aby úředníci zvládli jejich nápor, doporučují všem, aby se zaregistrovali a objednali na určitý čas.

"Je skutečně dostatek finančních prostředků, to znamená, že nezáleží na tom, jestli se budou registrovat a přijdou zítra nebo za čtrnáct dní," uklidňuje Ivo Štěrba, manažer po komunikaci Liberty Ostrava. Mnozí rezignovali a už teď hledají nové zaměstnání.

"Čekáme na rozhodnutí soudu ohledně insolvenčního správce a dále věřitelského výboru," vysvětluje Kateřina Zajíčková, ředitelka pro komunikaci a vnější vztahy Liberty Ostrava

Zaměstnancům, kteří se kvůli problémům firmy ocitli bez peněz, chce pomoct i Moravskoslezský kraj, a to bezúročnou 25tisícovou půjčkou.

Ministři jednali s vedením Liberty Ostrava. Máme víc otázek než předtím, řekl Síkela (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.