Připravte se na dražší dovolenou. Dálniční známky v zahraničí zdražily

Cestování autem k moři bude letos o něco dražší. Důvodem budou i ceny dálničních známek, které se v okolních zemích zvedly. Rozdíly jsou hlavně u krátkodobých známek, které platí jeden nebo deset dní.

Například v Rakousku lze pro auto do hmotnosti 3,5 tuny zakoupit jednodenní dálniční známku za 210 korun. Desetidenní známku prodává rakouská mýtná správa za 284 korun, což je o asi 16 procent více, než stála loni.

Při nákupu známek by si měli lidé také dávat pozor. Jednodenní známka je v Rakousku dostupná pouze digitálně, v kamenných obchodech by ji tak hledali marně. Tato známka platí od momentu zakoupení do nejbližší půlnoci. Je ale možné si její platnost odložit na konkrétní den. V takovém případě bude platit od půlnoci do půlnoci.

[chooze:article;value:558572]

​V Rakousku také musí řidiči platit na určitých úsecích mýtné. Jedná se především o rychlostní silnice a tunely. Na šesti úsecích tak musí řidiči za průjezd platit částku mezi 161 a 334 korunami.

Podražily také dálniční známky v Maďarsku. Osobní auta zaplatí podle velikosti za jednodenní známku mezi 320 a 454 korunami. Za desetidenní známku dají řidiči mezi 397 a 578 korunami. Oproti loňsku jsou tak o zhruba 12 procent dražší.

Německé dálnice jsou stále zdarma. Řidiči osobních automobilů pro jízdu na nich tak nepotřebují dálniční známky.

Na Slovensku se už také začaly používat elektronické dálniční známky, stále však u našich východních sousedů neplatí jednodenní známky. Řidiči si proto budou muset zakoupit pro jízdu na slovenských dálnicích desetidenní známku, která stojí 297 korun.

Čeští řidiči po zavedení kritizovali jednodenní dálniční známku (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.