Letadlo kvůli chybě ztratilo ve vzduchu kontrolu. Úřady opět vyšetřují Boeing

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) opět vyšetřuje firmu Boeing. Společnost zabývající se konstrukcí letadel totiž řeší další potíže. Letadlo Boeing 737 Max 8 při incidentu, který se stal minulý měsíc nad Spojenými státy, ztratilo částečně kontrolu, poznamenala agentura AP.

Při letu došlo v letadle k poruše, která způsobila takzvaný holandský krok (v angličtině Dutch roll, pozn. red.). Při něm se stroj kýve ze strany na stranu a zároveň doprava a doleva, takže jeho nos opisuje osmičku, což výrazně omezuje stabilitu a bezpečnost letu.

Incident podle amerických úřadů způsobila chyba v konstrukci dva roky starého letounu. I když se při něm žádnému ze 175 pasažérů nic nestalo a letadlo přistálo bez problémů na letišti, kontrola později odhalila výrazné poškození napájecí jednotky směrového kormidla, píše portál CNN.

[chooze:article;value:560042]

​Letadlo, které přistálo v americkém Oaklandu, od incidentu, který se odehrál 25. května, nevzlétlo. Poškození, které zaměstnanci letiště odhalili, mělo být příliš vážné. Kromě FAA se případem zabývá také americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB).

Není to přitom první problém, který Boeing řeší. Společnost je pod přísným dohledem kvůli sérii poruch, s nimiž se její letadla potýkají. Nejznámějším je případ z letošního ledna, kdy letadlu Boeing 737 Max 9 upadly za letu vstupní dveře.

Boeing je také pod palbou kritiky poté, co krátce po sobě zemřelo několik whistleblowerů, kteří upozorňovali u soudu na praktiky společnosti. Bývalý bezpečnostní manažer John Barnett, který zemřel v březnu těsně před soudem, upozorňoval na pracovní postupy u konstrukce letadel, které nesplňovaly bezpečnostní standardy.

Hororová cesta. Letadlo ve vzduchu prudce kleslo, desítky lidí se zranily (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.