Část Česka čeká v příštích dnech silná zátěž. Meteorologové ukázali mapy

"Čekají nás teď teplé dny a hned se to projevilo na mapách s očekávanou tepelnou zátěží organismu člověka," uvedli meteorologové z ČHMÚ na sociální síti X.

Tu udává nejen teplota vzduchu, ale i několik dalších faktorů – vlhkost vzduchu, rychlost větru a bilance záření. A to jak přímé (sluneční), tak i dlouhovlnné (tepelné).

[chooze:article;value:560491]

V úterý by se na silnou zátěž měli připravit hlavně lidé v Praze, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Ústeckém, Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. V ostatních krajích je riziko zátěže pro lidský organismus mírné.

Středeční mapa ukazuje silnou míru tepelné zátěže pro Královéhradecký, Pardubický, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na silnou tepelnou zátěž by se měli připravit také lidé na Vysočině.

Teplé počasí v Česku tento týden přináší teplý vzduch z jižní a jihozápadní Evropy, píše ČHMÚ. Nejteplejší má být podle odborníků úterý, čtvrtek a možná i pátek. "Teploty v nížinách mohou stoupat přes tropických 30 °C," informoval ČHMÚ na síti X.

Mohutná vedra spalovala minulý týden i Řecko. Panovaly tam tropické teploty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.