Babiš o budoucím eurokomisaři: Z vlády nikdo. Jsou tam jen kvůli sobě, ne lidem

Výsledek červnových eurovoleb byl pro předsedu hnutí ANO šok. "Vznikla tady taková atmosféra, že SPOLU už je k nám na dostřel, že chybí jenom 30 tisíc hlasů. Když jsem viděl účast v Praze, 42 %, tak jsme samozřejmě měli obavy, že to dopadne jako v parlamentních volbách, ale dělali jsme maximum v kampani, přesvědčovali jsme naše voliče," řekl.

I když hnutí volby v Česku vyhrálo, výběr kandidáta na eurokomisaře je teď na vládě. "To je úplně hrozná vláda, která dělá všechno pro to, aby se udržela u moci, nedělá nic pro lidi. Takže koho tam pošlou, je celkem jedno," uvedl.

[chooze:article;value:559759]

Jako eurokomisaře si nedokáže představit ani Danuši Nerudovou (STAN) ani Jozefa Síkelu (za STAN), kteří byli jako možní kandidáti zmiňovaní. "Viděli jsme v kampani, že ta paní je úplně mimo. Ne, já říkám, z té vlády nikdo, oni jsou tam kvůli sobě, ne kvůli voličům, kvůli lidem," vysvětlil svůj postoj.

Dobře ale nehodnotí ani práci Věry Jourové, která v komisi působila díky ANO. "Ona odvedla práci pro Evropskou komisi, pro tu bruselskou chobotnici. Ona tam byla hlavně za Brusel, ne za nás. Nám to voliči vyčítají, paní Jourová není vůbec oblíbená," zkritizoval ji.

[chooze:article;value:557781]

​A velmi dobře dopadla v eurovolbách i koalice Přísahy a Motoristů. "Motoristé jsou teď pro mě ODS revival. Vždyť tam ve štábu byl pan Klaus, byl tam Zahradil, byl tam Boris Šťastný. Pan Turek je určitě skvělá tvář, ale je to projekt pana Macinky, který toho Klause nezradil," řekl Babiš k možné spolupráci.

"Pro nás to znamená, že budeme usilovat o nějakého partnera, nějaké partnery, a otázka je, kdo se tedy ztotožní s naším programem," dodal.

Na sestřih z rozhovoru se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.