Žena chtěla investovat do nemovitostí. Místo výdělku přichází o peníze

Hana Skoková se v obchodování s nemovitostmi pohybuje řadu let. Živí se jako realitní makléřka. Rozhodla se proto investovat do nákupu nemovitosti a zareagovala na nabídku vlastníka pozemku v příhraniční obci Český Jiřetín.

Tehdejší majitelka parcely se jí ozvala v roce 2022 a obchod se dal ihned do pohybu. "Jednalo se o 105 tisíc metrů čtverečních. Na katastru je to vedené jako trvalý travnatý porost a v územním plánu jako zastavitelné území – část těch pozemků, ne celé," řekla paní Skoková.

I přes své zkušenosti ale narazila. Situace s parcelou je teď taková, že jí nemůže rozdělit na menší, aby pozemky mohla prodat dalším zájemcům.

"V roce 2022 zůstaly ty pozemky stavební, tak jsem do toho šla. A pak jsem v lednu 2023 zjistila, když se ty pozemky na mě přepsaly, že bylo zažádáno o změnu územního plánu, čemuž nerozumím. Když se v roce 2022 rozhodne, že jsou stavební, tak proč to leden 2023 mění," svěřila se pořadu Na vaší straně.

[chooze:article;value:560025]

To prý vnímá jako podpásovku od vedení obce. Starosta údajně s jejím projektantem, který má nemovitost na starost, nekomunikuje. "Ten nesouhlas s tím dalo územní plánování v Litvínově a já jako obec, která nemá rozšířenou působnost, se k územně plánovacím věcem ani vyjadřovat nemůžu. Přestaňte si myslet, že to fouká všechno ode mě. Tak to není," řekl starosta Českého Jiřetína Pavel Veselý (STAN).

"Myslím, že ta chyba může být na začátku. Když chci kupovat pozemek nebo jakoukoliv nemovitou věc, tak bych si měla dát práci s nějakou právní prověrkou. Měla bych sledovat ten účel, proč ten pozemek kupuji. Měla bych si také vyjasnit, v jaké fázi procesu územního plánování nebo samotného stavebního řízení se nacházím a jaké ty opravné prostředky k dispozici mám," uvedla advokátka Alena Malachová.

A jak často se mění územní plán? "Nedá se to určitě říct obecně, mělo by to být výsledkem nějakého kolektivního schvalování. Nicméně to, že by se ty územní plány měnily ze dne na den nebo v krátkodobém horizontu, to samozřejmě nebývá běžnou praxí. Většinou ten územní plán bývá vydáván na delší časové období právě, aby tam byla nějaká právní jistota," dodala Malachová.

Paní Skoková se odvolala k příslušnému úřadu a čeká, co se bude dít. Podle advokátky Malachové je nutné, aby žádost i odvolání bylo právně zajištěné a vše dostatečně vysvětlené.

[chooze:article;value:543083]

​Podobný problém s pozemky řeší i pan Bělohlav v obci Čistá na Mladoboleslavsku. Ten před lety koupil pozemek pro sebe a svojí rodinu. Chtěl na nich vystavět dům a rozšířit podnikání s autoservisem. "Obec sehrála zásadní roli v tom, že vlastně na doporučení současného a zároveň tehdejšího vedení obce pana starosty, jsem se rozhodl pro tuhle výměnu pozemků, kde byla největší pravděpodobnost toho, že dojde ke změně územního plánu. V roce 2016 jsem dal žádost na změnu územního plánu. V roce 2016 nebo 2017 to bylo schváleno. Změna se začala provádět a ani ne v roce 2019, kdy ta změna byla vyhotovená, tak jí zastupitelstvo shodilo ze stolu," popsal Michal Bělohlav, který v Čisté i bydlí.

Po tom podával další a další žádosti a doposud se nikdy neschválily. Mimo jiné z dost důležitého důvodu. V roce 2020 v lednu podali místní občané obce Stránka petici s nesouhlasem využití parcel z orné půdy na novou zastavitelnou plochu a nesouhlasem provozoven výstavby pneuservisu.. my jsme dali přednost občanům obce Stránka," reagoval starosta Čisté Zdeněk Tyšer (nez.).

Příslušné úřady v Mladé Boleslavi prý také nedoporučuje rozšíření pozemků na zastavitelné plochy.

[chooze:article;value:560080]

​Rady, jak podobných situacím předejít

Katastr nemovitostí

Majitel, výměra, věcná břemena nebo inženýrské sítě – to jsou hlavní body, které by vás v katastru nemovitostí měly zajímat. Rozloha pozemku ne vždy souhlasí s výměrou, která je v katastru uvedená. Není proto od věci najmout si na přeměření parcely služby geodeta. Zatímco případné posunutí plotu a služby advokáta vám můžou udělat slušnou čáru přes rozpočet, práce geodeta vyjde na pár tisíc korun.

Věcná břemena

Pro kupujícího se může stát jedním z úskalí věcné břemeno, které omezuje vlastníka pozemku ve prospěch třetí osoby. Vztahovat se může i na plynárenské nebo vodárenské společnosti.

[chooze:article;value:559984]

Územní plán

"Územní plán nám určuje jakési budoucí využití území obce, ale není to žádné dogma a neposkytuje to žádnému budoucímu kupujícímu jakoukoliv garanci, že v rámci toho záměru územního plánu ta zastavitelnost bude taková, jakou on si představuje," vysvětlila advokátka Malachová. Územní plány bývají dostupné online. Někdy to je možná detektivní práce, ale většinou se nachází na webových stránkách obcí.

Přístupové cesty

Pokud si koupíte nemovitost a zjistíte, že k ní máte zamezený přístup, pak zpozorněte. "Lze nechat tu přístupovou cestu zřídit prostřednictvím soudu. Říká se tomu takzvaná nezbytná cesta. Soud ji ale nezřídí v případě, že konkrétní kupující už to kupuje s tím, aniž by si prověřil, že tam ta cesta zřízená není," zdůraznila Malachová.

Typ pozemku

I kdyby se jednalo o ornou půdu, nemusí to být do budoucna problém. Pokud se jedná o parcelu, která je určená územním plánem k zastavění, je možné pozemek proměnit na stavební pozemek vyjmutím ze zemědělského půdního fondu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.