V Chorvatsku viděli velrybu. Nepřibližujte se k ní, varují odborníci

O tom, že se kytovec v Jaderském moři objevil, informoval Národní park Mljet. "V pondělí 10. června 2024 jsme obdrželi několik zpráv, že v Mljetském průlivu mezi Polačou a Trstenikem byla spatřena velryba," uvedl na svém Facebooku.

O jaký druh velryby se jedná, ale zatím neví. "V současné době nemáme více informací," dodal park. I navzdory tomu ale vyzval lidi, aby, pokud zvíře uvidí, se k němu nepřibližovali, a místo toho parku nahlásili jeho aktuální polohu.

[chooze:article;value:482863]

​Není to přitom poprvé, co se kytovci objevily u chorvatského pobřeží. Vloni tam spatřili skupinu vorvaňů obrovských, kteří do tamních vod zřejmě zabloudili. Tamní výzkumný institut Blue Whale Institute tehdy uvedl, že se měli objevit u Korčuly. Skupina plavala k ostrovu Vis.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o zvířata, která běžně žijí v hloubkách i přes 1 000 metrů, hrozí jim na Jadranu uvíznutí. Bohužel ve většině případů skončila návštěva vorvaně obrovského na středním a severním Jadranu uvíznutím a úhynem," varoval tehdy institut. Letos o výskytu kytovců v Chorvatsku zatím neinformoval.

Takhle se kytovce tehdy podařilo natočit: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.