Spojené státy zaplavily tisíce miliard cikád. Po více než 200 letech

Tisíce miliard larev cikád vylezly na povrch po letech strávených hluboko v zemi. Obyvatelé států Illinois, Wisconsin a okolí jsou svědky jedinečné podívané, kterou nikdo z žijících lidí nepamatuje. Poslední takový úkaz se totiž udál v roce 1803.

"Zdejší cikády se líhnou jednou za sedmnáct let. Pak je tady ještě jiný rod, trochu jižněji od nás, který se líhne jednou za třináct let. A letos to vyšlo tak, že se oba rody vylíhly ve stejný rok. To se stalo naposledy před 220 lety," uvedl zpravodaj agentury AP Seth Borenstein.

Cikády, které patří k nejhlučnější zástupcům říše hmyzu, obsadily stromy, keře i chodníky v obydlených oblastech. Během páření dokážou samci vydávat zvuk hlasitější než motorová sekačka.

[chooze:article;value:556358]

​Někteří jedinci dokáží vyprodukovat i hluk o hladině až 120 decibelů, což lze přirovnat k hluku buldozeru. "Je to jako neustálé bzučení. Takové stálé kvílení, které zní, jako by tu jel nějaký stroj," popsal obyvatel Kentucky Julian Cameron.

"Někteří lidé volají a stěžují si, protože si myslí, že to je hluk z nějaké továrny. Jiní lidé to zase považují za sirénu. My jim na to říkáme, že to je zkrátka jen příroda," popsal šerif v Newberry County Lee Foster.

Kromě hluku jsou ale cikády neškodné. Podle vědců jejich těla zúrodňují půdu a poskytují potravu zvířatům. Ojedinělá situace se navíc dlouho nebude opakovat. K dalšímu společnému líhnutí těchto druhů cikád dojde až za 221 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.