Kupka slibuje stovky kilometrů dálnic. Tomu už lidé nevěří, řekl šéf Motoristů

O stavbě dálnic v Česku diskutoval v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct ministr dopravy Martin Kupka s předsedou Motoristů Petrem Macinkou. Řeč byla především o pomalém tempu výstavby, které je častým zdrojem kritiky ministerstva.

Podle Kupky se však období pomalé stavby blíží ke konci. "V letošním roce zprovozníme více než 100 kilometrů nových dálničních úseků a zároveň začneme stavět dalších 100 kilometrů v příštím roce i v těch dalších," sliboval Kupka.

[chooze:article;value:559352]

​Macinka kritizoval zejména stavbu dálnice D11, která se má napojit na polskou dálnici, ale ještě není hotová. "To, že se nestaví D11, mě mrzí, ale to, že v rámci soutěže uplatnili soutěžící stížnost, která výběrové řízení pozastavila, není vina vlády. Musíme postupovat podle zákona," hájil se Kupka.

Podle Macinky je ale problém jinde a v této souvislosti nařkl vládu z klientelismu. "Rozumím, že ministr musí hájit svůj resort, ale veřejnost to tak nevnímá. Máme tu kauzy, do kterých jsou namočení krajští šéfové ODS, které se týkají infrastruktury. Já bych měl obavu, jestli tam trocha té korupce a klientelismu není," pronesl Macinka.

V případě stavby dálnic Macinka dále prohlásil, že dostavba dálnic je pouze výsledkem činnosti předchozích vlád. "Problémem je hlavně strašně dlouhé povolovací řízení, takže je dobře, že se dálnice začaly stavět. Myslím si ale, že by měl ministr na přestřihávání pásky pozvat předchozí ministry, kteří jejich stavbu zahájili," domnívá se.

[chooze:article;value:559563]

​V diskuzi se také vrátili k nedávným volbách do Evropského parlamentu. "Do značné míry byly volby úspěchem sociálních sítí, jak jsme viděli na příkladu Filipa Turka. Pro koalici to byl solidní výsledek i z hlediska toho, co předvídaly průzkumy," poznamenal ministr Kupka.

Podle názoru Macinky přispěla k úspěchu jeho koalice Přísaha a Motoristé autenticita kandidátů. "Je to zčásti vzkaz vládě, ale voliči také reagovali na nepřehlednou situaci v zemi a dali přednost jednoznačnému postoji autentického kandidáta. Jsme alternativou k vyšumělým politikům, kteří používají pořád ty samé fráze a voliče to už nebaví," tvrdil Macinka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.