Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini složil slib

Peter Pellegrini se stal v sobotu novým slovenským prezidentem. V úřadu vystřídal Zuzanu Čaputovou. Prezidentský slib složil v pravé poledne do rukou šéfa Ústavního soudu Ivana Fiačana na slavnostní schůzi parlamentu. Ceremoniál se konal v budově Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.

"Tato výjimečná chvíle není o mně. Prezident je živým člověkem, s chybami i nedokonalostmi, ale je i symbolem země, lidí a je neoddělitelnou součástí slovenských demokratických a ústavních nástrojů," řekl ve svém inauguračním projevu.

[chooze:article;value:549836]

​"Dnes mě čeká nejdůležitější chvíle mého života. Víří ve mně velké množství pocitů hrdost, radost, ale i obrovská zodpovědnost a respekt. Jsem vděčný za nesmírně silný mandát, který jsem dostal v dubnových volbách díky vám, občanům Slovenské republiky. Hluboce si vážím vaší důvěry a věřím, že ji nezklamu," napsal v sobotu ráno před inaugurací Pellegrini na svém facebooku.

Ceremoniálu se zúčastnili také bývalý český prezident Miloš Zeman nebo předseda ANO Andrej Babiš, uvedl portál Noviny.sk. Naopak slovenský premiér Robert Fico chyběl. Stále se zotavuje ze zranění, která utrpěl v polovině května při atentátu na náměstí v Handlové.

Právě kvůli pokusu o vraždu Fica se inaugurace a další součásti programu proměnily. Celou akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Nekonala se tak například tradiční procházka Bratislavou, při které nově inaugurovaný prezident zdravil lidi, uvedl portál Tvnoviny.sk.  

V sobotu odpoledne má nový prezident naplánovanou přehlídku jednotek slovenské armády a účastní se také bohoslužby. První zahraniční cesta Pellegriniho jako prezidenta se uskuteční do Bruselu, kde zastoupí premiéra Roberta Fica na summitu Evropské unie. Oficiální zahraniční cesta ale povede tradičně do Prahy, a to 26. června, upřesnil web tvnoviny.sk. 

Zuzana Čaputová s Petrem Pellegrinim po atentátu na Fica vyzvali k uklidnění situace (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.