Putin je ochoten uzavřít s Ukrajinou příměří. Klade si ale tvrdé podmínky

Švýcarsko plánuje tento víkend hostit světové vůdce za účelem zmapování prvních kroků, které by mohly vést k míru na Ukrajině. "Na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se ovšem těchto jednání nezúčastní Rusko," uvádí agentura Associated Press (AP).

Ruský prezident Vladimir Putin ke švýcarské konferenci uvedl, že se jedná pouze o trik, jak svést diskuzi o míru na špatnou stranu. Zároveň v projevu na ruském ministerstvu zahraničí přednesl vlastní návrh na ukončení konfliktu. "K zahájení jednání musí Kyjev stáhnout vojska z území ovládaných Ruskem, tedy z Doněcku, Luhansku, Chersonu a Záporoží. Zároveň musí oficiálně upustit od plánů na vstup do NATO," citovala Putina agentura RIA Novosti.

"Pokud tak Ukrajina učiní, naše strana doslova ve stejné minutě zastaví palbu,“ pokračoval dále v projevu ruský vůdce. Následně uvedl, že se Kyjev musí vzdát všech Ruskem okupovaných území, a to v zájmu rusky mluvících občanů v těchto oblastech.

[chooze:article;value:559550]

Odpověď Ukrajiny přišla vzápětí. "Zástupci ministerstva zahraničí prohlásili návrh za manipulativní, absurdní a navržený tak, aby uvedl mezinárodní společenství v omyl, podkopal diplomatické úsilí zaměřené na dosažení spravedlivého míru a rozštěpil jednotu světové většiny kolem cílů a principů Charty OSN," uvedla AP.

K celé situaci se vyjádřil i poradce prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak. "Ze strany Ruska se jedná o standardní jednání agresora. Odporuje mezinárodnímu právu a naprosto výmluvně vypovídá o neschopnosti současného ruského vedení adekvátně posoudit realitu," napsal na sociální síť X.

Nebezpečí z východu. Putin a Si Ťin-pching oznámili další kroky (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.