Marie se z vyúčtování za energie zhroutila. Za seniorku teď bojují advokáti

82letá paní Marie Beranová je jak finančně, tak i psychicky na dně. Celou zimu šetřila, prakticky netopila a žila ve vymrzlém bytě. Proto ji astronomický nedoplatek 45 tisíc šokoval. "Celý den jsem brečela," přiznala.

Vyúčtování byl u starostky městyse reklamovat syn paní Beranové, ale nepochodil. Podle firmy, která má na starosti měřáky, je vše v pořádku. "Shodli jsme se na nějaké prevenci. Nabídli jsme paní Beranové splátkový kalendář. Určitá forma pomoci z naší strany to je," řekla starostka obce Doris Černíková (nez.).

Podle místopředsedy výkonné rady Asociace nezávislých dodavatelů energií Michala Kuliga to ale vypadá, že došlo k chybnému odečtu měřidel tepla. "Není standardní, aby meziročně došlo k tak vysokému nárůstu. Hlavně když v celém objektu došlo dokonce k 15% poklesu spotřeby plynu," sdělil.

[chooze:article;value:558962]

"Paní bydlí v domě s pečovatelskou službou, to znamená, že potřebuje pomoci. Všichni jí ale hází klacky pod nohy, nikdo se s ní nebaví a říkají, že udělali kontrolu," prohlásil Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz.

Marie Beranová tak měla strach, že ji z domu s pečovatelskou službou vyhodí. Po odvysílání první reportáže se ale redakci Na vaší straně ozvalo několik advokátů a odborníků na energie, že se bez nároku na honorář za paní Beranovou postaví. Mezi ně patří Petr Barcal a Miloslav Čapík.

Paní Beranová podle nich zaslala řádnou reklamaci, starostka ji však nevyřídila. Chybné bylo i samotné vyúčtování. "Je naprosto zřejmé, že se někde stala hodně vážná chyba," řekl odborník na energie Miloslav Čapík.

[chooze:article;value:560069]

"Když se podívám na to vyúčtování a na ten obrovský skok u toho radiátoru, tak se domnívám, že ten radiátor za tu sezónu není ani schopen absolvovat takovou spotřebu. Je vidět, že tady něco není v pořádku," upozornil Čapík. "Je zajímavé, že když si zmáčknu indikátor, tak tam je hodnota 2 074 a jsme v červnu. A my ji máme vyfakturovanou k 31. 12. Jste o 6 měsíců dál, takže by tam měla být o 6 měsíců jiná hodnota," dodal odborník Barcal.

Starostka obce následně uvedla, že reklamaci má stále na stole a chystá se navštívit realitní kancelář, kde ji osobně předá. V případě neuznání nebo zamítnutí reklamace jsou zmínění odborníci ochotni předat případ Energetickému regulačnímu úřadu. O několik dnů později starostka Měcholup oznámila, že zpracovatel reklamaci přijal, zatím ale není uzavřená.

Odborníci i právníci teď paní Beranové doporučují, aby zaplatila stejnou částku, jakou platila v minulém roce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.